2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kormányválság robbant ki Szlovákiában a koronavírus helyzet kezelése miatt

Kormányválság robbant ki Szlovákiában. Igor Matovic kormányfőt a koronavírus nem megfelelő kezelésével vádolják. Valamint azért, mert koalíciós partnerei tudta nélkül egyezett meg Oroszországgal a Szputnyik V vakcina szlovákiai behozataláról. Közben Csehország is az orosz vakcina vásárlását mérlegeli, mivel rekord magasra emelkedett a kórházban kezeltek száma.

  • Kormányválság robbant ki Szlovákiában a koronavírus helyzet kezelése miatt

Szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be Szlovákia a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Északi szomszédunk számos átkelőhelyet lezárt, a személyforgalmat a régi komáromi ellenőrzőpont felé terelik.

Szlovákia az elmúlt hetekben nehéz helyzetbe került. A brit mutáns miatt olyan sokan betegedtek meg a koronavírustól, hogy a kórházak telítetté váltak, az egészségügy az összeomlás szélére került és külföldi segítségre szorult.

A kormány, hogy javítsa a helyzet az oltási kampány felgyorsítását tervezi. Ehhez azonban az Európai Unió által jóváhagyott vakcinák mellett más oltóanyagok beszerzésére is szüksége van.

Igor Matovic kormányfő a hétvégén megállapodott Moszkvával, kétmillió Szputnyik V vakcina szállításáról.

Koalíciós partnereinek tetszését azonban nem nyerte el ami kormányválsághoz vezetett.

Sokan az ő és egészségügyi minisztere távozását követelik.

Az újabb adagok miatt azonban módosul az oltási stratégia Szlovákiában. Az idősebbeken kívül most már azok a fiatalok is jelentkezhetnek vakcináért, akik olyan munkakörökben dolgoznak, ahol rendszeresen nagyobb számú emberrel kerülnek kapcsolatba. A szlovák egészségügyi minisztérium közleménye szerint elsősorban bolti eladókat, taxisofőröket, és a tömegközlekedésben dolgozókat érinti a változás.

Csehország az Unió segítségét kérte

Rekord magas a kórházban kezeltek száma Csehországban. A hivatalos adatok szerint több mint 8100 személyt kezelnek egészségügyi intézményben. Súlyos állapotban csaknem 1700-an vannak, százzal többen mint a hétvégén. A helyzet áthidalása érdekében Csehország is az unió segítségét kérte. A határ mentén fekvő megyékből, sok beteget Németországba szállítottak át, hogy ezzel is mentesítsék az orvosok túlterheltségét.

Közben Jan Hamácek miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott: támogatná a Szputnyik V-vel való oltást hazájában is. Hasonlóképpen nyilatkozott a kínai Sinopharm oltóanyagáról is.

A hétvégén Andrej Babis cseh miniszterelnök és Milos Zeman államfő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy a Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv engedélyét.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!