2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Moszkva hajlandó tárgyalni Porosenkóval

Egy EU-barát oligarcha, Petro Porosenko nyerte az ukrán elnökválasztásokat. A csokikirályként is emlegetett dúsgazdag üzletember a szavazatok 54 százalékát szerezte meg az előzetes adatok szerint. Míg az ország nyugati és középső részén relatív magas volt a részvétel, Kelet-Ukrajnában több millió ember nem voksolt. Ez részben a Kijev-ellenes érzelmekre, részben a szeparatisták fenyegetéseire vezethető vissza. Donyeckben ki sem nyitottak a szavazóhelyiségek.

Az ukrán fővárosban sokan mentek el szavazni, és több mint 60 százalékuk Petro Porosenko üzletemberre voksolt. A nyugatbarát csokigyáros oligarcha országosan is fölényesen megelőzte a szintén EU-párti volt kormányfőt, Julija Timosenkót. Porosenko azonnal megígérte, hogy szorosabbra fűzi kapcsolatait az EU-val.

„Komoly lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megvalósítsuk az uniós társulási egyezmény fő pontjait. És mindent meg kell tennünk azért, hogy elhozzuk az európai értékeket Ukrajnába” – fogalmazott az ukrán elnökválasztás nyertese.

A Reuters által megkérdezett kijeviek örültek győzelmének. „Elégedett vagyok az eredménnyel, mert az emberek stabilitást és jólétet akarnak ebben az országban” – fogalmazott egy fővárosi lakos.

A szavazás legitimitását gyengíti, hogy Kelet-Ukrajnában több millió ember nem tudott szavazni. Donyeckben ki sem nyitottak a szavazóhelyiségek. A brit Guardian szerint ennek egyik oka, hogy a térségben sokan kétkedve szemlélik a kijevi kormányt, és nem fogadják el legitim hatalomnak. Másrészt az oroszbarát szeparatisták több városban is megakadályozták a szavazást vagy megfélemlítették a szavazni vágyókat.

A megkérdezett helyiek egy része nem fogadja el Porosenkót. „Ő nem a mi elnökünk, nem szavaztunk rá. Lehet, hogy ők az ország nyugati részén igen, de mi itt nem” – nyilatkozta egy donyecki lakos.

A jövendőbeli ukrán elnök közölte: nem tervez cseréket a szintén nyugatbarát kormányban. Ígéretet tett azonban arra, hogy még az idén parlamenti választásokat tartanak. Porosenko Oroszország vezetőivel heteken belül tárgyalóasztalhoz ülne, amire Moszkva is hajlandó.

„Ahogy azt Putyin elnök már többször megjegyezte, készek vagyunk a párbeszédre Kijev képviselőivel, és Petro Porosenkóval is” – fogalmazott az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov kijelentette, hogy Oroszország tiszteletben tartja az ukránok akaratát. De megjegyezte, hogy az oroszok lakta Kelet-Ukrajnában több millióan nem szavaztak.

.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!