2021. április 13.,
kedd, Ida napja

KMKSZ: Vessenek véget a kárpátaljai magyarok ellen folytatott koncepciós eljárásoknak

Hír TV

2020. december 14., hétfő 17:19

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozatban szólítja fel az illetékes ukrán szerveket: vessenek véget a kárpátaljai magyarok ellen folytatott koncepciós eljárásoknak. Az elmúlt hetekben magyar alapítványoknál, illetve a Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének otthonában is tartottak házkutatást, a napokban pedig az Ungvári járásban található Szürtei kistérség képviselőtestülete ellen indítottak eljárást a hatóságok, mert az ukrán után elénekelték a Magyar Himnuszt is.

A Magyar Himnuszt énekli az Ungvári járásban található Szürtei kistérség képviselői testülete. Ez az a mobiltelefonnal készült amatőr felvétel, amely Ukrajnában országos botrányt váltott ki, és amelynek nyomán az ukrán hatóságok nyomozást indítottak.

A KMKSZ nyilatkozatban ítélte el azt, hogy az ukrán hatóságok eljárást indítottak a Szürtei kistérség képviselői tanácsa ellen. A szövetség felhívja a figyelmet: az elmúlt hetekben többször is az a vád érte a kárpátaljai magyarokat, hogy veszélyt jelenthetnek Ukrajna egységére nézve, ezek azonban mind alaptalan vádak, sok esetben provokációk.

Kárpátalja jellemzője a nemzetiségek közötti béke, erre a stabilitásra és nyugalomra kell törekedni a jövőben is, véli a KMKSZ. A szövetség felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk folytatott politikai nyomásgyakorlásra, egyben felszólítják Kijevet, hogy vessenek véget a kárpátaljai magyarok ellen folytatott koncepciós eljárásoknak.

Hír TV