2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Külföld

Kizárhatja a kormánnyal ellenszegülő képviselőket a brit Konzervatív Párt

Kizárná a brit konzervatív párt frakciójából azokat a képviselőket, akik nem támogatják a kormány Brexit-törekvéseit – erről a brit lapok számoltak be. Az ellenzéki Munkáspárt ugyanis a héten olyan törvénytervezetet akar beterjeszteni, ami megakadályozná, hogy a szigetország megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Sajtóértesülések szerint a kormány álláspontja ellen szavazó Tory képviselőket kizárhatják a Konzervatív Pártból.

  • Kizárhatja a kormánnyal ellenszegülő képviselőket a brit Konzervatív Párt

A hétvégén is folytatódtak a tüntetések Nagy-Britannia-szerte. A demonstrációk azután kezdődtek, hogy a brit miniszterelnök kérvényezte, majd meg is kapta II. Erzsébet királynő jóváhagyását arra, hogy október 14-ig több mint egy hónapra szüneteljen a londoni törvényhozás ülésezése. Az ellenzéki Munkáspárt, és a Konzervatív Párt több képviselője szerint is Boris Johnson ezzel a lépéssel elejét akarja venni annak, hogy törvényt hozhassanak a megállapodás nélküli Brexit megakadályozására.

A brit parlament a nyári szünet után kedden ül össze először, a Munkáspárt pedig várhatóan még a héten beterjeszt egy erre vonatkozó törvényjavaslatot.

„Nem mennék bele most a részletekbe, de a törvénytervezet célja világos, azt szolgálja, hogy ne léphessünk ki megállapodás nélkül a Közösségből. Ez persze az október 31-i határidő eltolását kívánja meg, de ez csak egy rövid, egyszerű gyakorlat lenne, hogy ne zuhanjunk ki alku nélkül.” – mondta a Munkáspárt Brexit-ügyi árnyékminiszterjelöltje.

Boris Johnson azonban megválasztása óta kitart amellett az álláspontja mellett, miszerint a brexit október 31-i határidején, új megállapodással, vagy anélkül, de mindenképp kivezeti országát az unióból. A kabinetügyi miniszter, Michael Gove úgy fogalmazott, a kormány nem garantálja, hogy aláveti magát egy ilyen törvény rendelkezéseinek.

„Előbb lássuk, mit tartalmaz a törvény. Egyelőre ez egy zsákbamacska, látnunk kell, mivel hozakodik elő az ellenzék – bár a szándékokat már ismerjük.” – fogalmazott a konzervatív párti miniszter.

A Munkáspárt brexit-ügyi árnyékminisztere twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, egy kormány sem áll a törvények felett, és lélegzetelállítónak nevezte azt, hogy a kabinet egyik minisztere ezt nem tudja megerősíteni.

Brit sajtóértesülések szerint ráadásul a kormány kizárná frakciójából azokat a tory képviselőket, akik szembefordulnak vele a tervezetről tartandó szavazáson.

A kabinet ellen lázadó törvényhozóknak akár azt is megtiltanák, hogy a következő választáson a konzervatív párt színeiben induljanak. A kormánypártnak azonban jelenleg mindössze egyetlen fős többsége van az alsóházban, így, ha ezt az ígéretet valóban betartja, könnyen kisebbségbe kerülhet. Ebben az esetben pedig előrehozott választásokra kerülhet sor.

HírTV

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!