2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Kiugróan sok esőerdőt vágtak ki áprilisban Brazíliában

Kiugróan sok, több mint 1000 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki áprilisban a brazíliai Amazonas-medencében - közölte pénteken a brazil űrkutatási intézet, az INPE.

  • Kiugróan sok esőerdőt vágtak ki áprilisban Brazíliában

    A műholdas megfigyelések előzetes kiértékelése szerint 1012,5 négyzetkilométernyi esőerdő irtottak ki a múlt hónap, csaknem kétszer annyit, mint a múlt év azonos havában.

    Az esős évszak utolsó hónapjának számító áprilisban általában még szerény méreteket ölt az erdőirtás Amazóniában, az idei április érték azonban megközelíti a száraz évszak első hónapjának tartott június eddigi legmagasabb értékét, a tavaly mért 1061 négyzetkilométert.

    Tavaly áprilisban 580 négyzetkilométernyi - 1400 focipályányi - esőerdőt irtottak ki Brazíliában. Az idei év első négy hónapjában 1954 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő eltűnését jelezték a műholdas megfigyelések, csak a dupláját a tavalyinak.

    Az eddigi adatok azt jelzik, hogy idén rendkívül erős nyomás nehezedik az amazóniai esőerdőkre - mondta Maria Napolitano, a WWF Brazília tudományos szakértője. Marcio Astrini, a Klímaobszervatórium nevű zöldszervezet szakértője "szörnyűnek, ijesztőnek és felháborítónak" nevezte az idei április adatokat.

    A Jair Bolsonaro elnök hatalomra kerülése óta eltelt három évben évente 75 százalékkal több esőerdőt irtottak ki, mint az előző tíz év átlagában. Az elnök 2019. januári kormányra kerülése óta a környezet védelmére hivatott állami szervek a jelzett illegális erdőirtásoknak mindössze 2,17 százaléka esetében léptek közbe - közölték természetvédők.

    Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár a múlt héten felszólította a brazil fiatalokat, hogy nagy számban vegyenek részt az októberi elnökválasztáson, mert Brazília a klímaváltozás szempontjából kulcsfontosságú ökológiai rendszereknek, köztük az amazóniai esőerdőnek ad otthont, és - mint mondta - a fiatalok szavazata elengedhetetlen ahhoz, hogy az országban "a bolygó egészségének javára változzanak a dolgok".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!