2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Kitiltják a fehérorosz gépeket az unióból

Azonnali válaszlépés mellett döntöttek a brüsszeli EU-csúcson az uniós állam- és kormányfők a két nappal ezelőtt letartóztatott fehérorosz újságíró miatt. Bizonytalan ideig nem repülhetnek fehérorosz gépek az Európai Unióba, az európai légitársaságokat pedig arra kérik, ne használják a belorusz légteret biztonsági okokból. A csúcstalálkozó ma folytatódik, várhatóan a koronavírus gazdasági következményeiről tárgyalnak a vezetők.

  • Kitiltják a fehérorosz gépeket az unióból

 

 

Litvánia felajánlotta diplomáciai segítségét Lettországnak

Litvánia diplomáciai segítséget ajánlott kedden Lettországnak, miután a fehérorosz hatóságok előző nap a minszki lett nagykövetség szinte minden diplomatáját kiutasították az országból.

Fehéroroszország hétfőn jelentette be a minszki lett nagykövetség vezetőjének és - egy kivételével - összes munkatársának kiutasítását. A diplomáciai incidenst az váltotta ki, hogy a Rigában zajló jégkorong-világbajnokságon a hivatalos fehérorosz zászlót a fehérorosz ellenzék által használt lobogóra cserélték le.

A minszki intézkedésre válaszul Lettország hasonló intézkedést jelentett be a rigai fehérorosz nagykövetség személyzetével szemben.

A lett külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a minszki lett nagykövetség meghatározatlan időre beszünteti a konzuli feladatok ellátását diplomatáinak kiutasítása miatt. A tárca azt ajánlotta a Fehéroroszországban tartózkodó lett állampolgároknak, hogy konzuli segítségért forduljanak bármelyik EU-tagország minszki nagykövetségéhez, vagy a vicebszki lengyel konzulátushoz.

Lettország a tavaly augusztus 9-i - a helyi ellenzék által vitatott eredményű - fehérorosz elnökválasztás óta, amelyen hatodszor került hatalomra Aljakszandr Lukasenka elnök, 42 fehérorosz állampolgárnak biztosított menedéket. Eddig 58-an nyújtottak be menedékkérelmet a balti országban.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után a helyi hatóságok őrizetbe vettek.

 

Szijjártó: elfogadhatatlan a Ryanair-gép földre kényszerítésére

Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi, fehéroroszországi földre kényszerítése - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban, üdvözölve az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben.

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.

"Elfogadhatatlan és visszautasítandó mindaz, amit a belarusz hatóságok tettek" - hangsúlyozta.

"Örülök annak, hogy az EU végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben. Örülünk annak, hogy gyorsan sikerült megállapodni a válaszintézkedésekről, azokat mi teljes egészében támogattuk és támogatjuk is természetesen" - fogalmazott.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

 

Kreml: az EU-nak tisztáznia kellett volna a helyzetet a fehéroroszországi átrepülés letiltása előtt

Az Európai Uniónak objektívan ki kellett volna vizsgálnia a minszki Ryanair-incidenst, mielőtt kezdeményezte a fehérorosz légtér használatának korlátozását - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

"De európai kollégáink más utat választottak, és a tegnapi csúcson úgy határoztak, hogy vizsgálat nélkül, gyorsan döntenek, és nyomatékos ajánlást tesznek a légitársaságaiknak" - mondta.

Peszkov Moszkva sajnálkozását fejezte ki az EU "elhamarkodott" döntése miatt, és rámutatott, hogy Fehéroroszország elkerülése sokba fog kerülni a légitársaságoknak, amit végeredményben az utasok fognak megfizetni. Úgy vélekedett, hogy Fehéroroszország a nemzetközi szabályokkal összhangban reagált a Ryanair utasszállítójával kapcsolatban kapott fenyegetésre, a légiirányítók tevékenysége pedig szerinte az utasok életét fenyegető lehetséges kockázat minimálisra csökkentését szolgálta.

Leszögezte: Moszkva nem gondolja, hogy a fedélzeten tartózkodó orosz állampolgárok élete veszélynek volt kitéve a kényszerleszállás miatt. Kifejezte reményét, hogy a fehérorosz hatóságok mielőbb szabadon bocsátják az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát, akit a minszki Ryanair-incidens során Raman Prataszevics ellenzéki aktivistával együtt vettek őrizetbe.

Peszkov megerősítette, hogy folyamatban van Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök május végén esedékes találkozójának előkészítése. Nem zárta ki, hogy Lukasenka tájékoztatja majd a házigazda Putyint a minszki Ryanair-incidens részleteiről. Elmondta, hogy a csúcsot az Athén-Vilnius járat vasárnapi minszki leszállítása előtt betervezték. A helyszínről és az időpontról későbbre ígért tájékoztatást.

Lehetségesnek nevezte, hogy a találkozón szóba kerülhet az is, hogy Moszkva milyen támogatást nyújthat Minszknek, miután az európai légitársaságok nem repülnek Fehéroroszországba, elkerülik a légterét, az onnan érkező gépeket pedig nem fogadják Európában.

Az orosz elnöki szóvivő "felháborítónak" nevezte, hogy a rigai jégkorong-világbajnokságon Fehéroroszország hivatalos zászlaját az ellenzék által használt korábbi változattal cserélték le.

Minszki közlés szerint a Ryanair-incidenssel kapcsolatban telefonon konzultált egymással Szergej Lavrov orosz és Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Vesztyi FM rádiónak nyilatkozva "hisztérikusnak" nevezte a történtekkel kapcsolatos nyugati reagálást, és emlékeztetett rá, hogy nyugati országok kezdeményezésére is történt már kényszerleszállás.

Zaharova a keddi Facebook-bejegyzésében valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint Szapegán kívül négy másik orosz állampolgár is elhagyta Minszkben a Ryanair-gépet. A szóvivő szerint a repülőről Prataszevics orosz barátnőjén kívül csak fehérorosz és görög állampolgárok nem tértek vissza az utasszállítóra.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján az a döntés született, hogy meg fogják tiltani a fehérorosz légitársaságok járatainak az uniós repülőterek, valamint az Európai Unió légterének használatát. Egyben azt ajánlották az európai fuvarozóknak, hogy gépeik ne használják a fehérorosz légteret.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

A bombafenyegetés, amelyet a fehérorosz hatóságok a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek tulajdonítottak, valótlannak bizonyult. A Hamász elhatárolódott a történtektől. Fehéroroszországban a hamis terrorfenyegetés miatt büntetőeljárás indult.

 

HírTV, MTI

 

KAPCSOLÓDÓ: 

Megverhették a börtönben a fehérorosz ellenzéki újságírót

Von der Leyen: A Ryanair gép eltérítése támadás az európai szuverenitás ellen

Földre kényszerítettek egy gépet a fehérorosz hatóságok

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!