2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Kiskorúakat is előállítottak Hongkongban

2019. augusztus 26., hétfő 12:57

65 tüntetőt, köztük egy 12 éves gyereket is őrizetbe vettek a hongkongi rendőrök a múlt hétvégi kormányellenes demonstrációkon. A különleges státuszú városállamban vasárnap zavargásokba torkollt a tömegdemonstráció. A tüntetők Peking befolyása, valamint a rendőri túlkapások miatt tiltakoznak már hetek óta.

A könnygáz füstje teljesen beborította Hongkong belvárosát. A különleges státuszú városállamban vasárnap zavargásokba torkollt a tömegdemonstráció. A tüntetők barikádokat emeltek és téglákkal valamint. Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendvédelmi erőket. Az egyenruhások válaszul könnygázt és a megmozdulások kezdete óta első alkalommal vízágyúkat is bevetettek.

Az indulatok annyira elszabadultak, hogy hat rendőr előrántotta szolgálati fegyverét, és egyikük figyelmeztető lövést adott le, miután a tiltakozók botokkal és rudakkal támadtak rájuk. A tüntetők azzal védekeztek, hogy csak azért folyamodtak erőszakhoz, mert a kormány a békés megmozdulásokra nem reagált. Az egészségügyi hatóságok szerint 48 ember sérült meg a biztonsági erőkkel vívott utcai összecsapásokban.

A kormányellenes demonstrációkon az elmúlt 2 napban összesen 65 tüntetőt vettek őrizetbe. A Legfiatalabb 12 éves. Az tiltakozókat egyebek között engedély nélküli gyülekezéssel, támadó fegyverek birtoklásával és hatósági személy elleni erőszakkal gyanúsítják. A megmozdulások kezdete óta több mint 830 embert tartóztattak le.

A demonstrációk eredetileg egy kiadatási törvény miatt kezdődtek, de az elmúlt hetekben egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat elleni tiltakozássá váltak. A tiltakozók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül a hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni fellépésének kivizsgálását követelik. 

A kormányzó a valaha volt legfelelőtlenebb vezető. Valójában Hongkongot Kína felé löki. A városállam majd megoldja a problémát, ehhez semmi köze a pekingi kormánynak - hangsúlyozta a Polgári Párt egyik törvényhozási képviselője

Az őrizetbe vételek ellenére a demonstrálók azt ígérték, hogy a következő napokban is folytatják a tiltakozóakciókat.

HírTV