2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Kínai úton kínai álmot ígért az új elnök

A munkatáborok átalakítását, gazdasági reformot, átláthatóságot és a korrupció letörését ígéri az új kínai vezetés. Az új elnök a pekingi parlament zárónapján hazafias szólamokat hangoztatott, amikor a kínai álom megvalósításáról beszélt.

Kutyák kutatják át az egyik újságíró autóját a Tienanmen téren. Szigorú biztonsági intézkedések közepette érkeznek a küldöttek az Országos Népi Gyűlés, vagyis a kínai parlament záróülésére. A népviseletbe öltözött képviselők nagyobb érdeklődést keltettek.

A csaknem 3000 képviselőnek Hszi Csin-ping új kínai elnök, aki egy személyben a Kínai Kommunista Párt főtitkára és a Központi Katonai Bizottság elnöke is, a parlament záróülésén a nép felelősségteljes szolgálatát és a pazarlás megszüntetését ígérte.

„A kínai álom megvalósításához kínai út vezet. A kínai álom megvalósításához el kell terjeszteni a kínai szellemet, amelynek egyszerre jellemzője a hazaszeretet, valamint a reform és a megújulás – fogalmazott a kínai elnök. – A kínai álom végül is a nép álma. Kína még mindig a legfőbb színpada a szocializmusnak, és még sokáig az lesz. Mindannyiunknak folytatnunk kell az erőfeszítéseket a modern, virágzó társadalom megvalósítása érdekében” – tette hozzá Hszi Csin-ping.

Az új államfőn kívül, az évtizedenként végrehajtott őrségváltás jegyében a parlament idei éves ülésszakán valamennyi vezető poszton csere történt, a jegybank és a kormány élén is. A miniszterelnök első sajtótájékoztatóján a fenntartható gazdasági növekedés érdekében tervezett reformokról, takarékosságról, leépítésekről és átláthatóságról beszélt.

„Megbízható gyakorlatot építünk ki, hogy a hivatalt vezetők képtelenek legyenek, és meg se próbáljanak korruptak lenni – hangsúlyozta a kínai kormányfő. – A törvényeknek megfelelően megbüntetjük a korrupt vezetőket. De ami ennél is fontosabb, hogy biztosítsuk a hatalom nyílt és átlátható működését” – mondta Li Ko-csiang.

A kínai kormányfő év végére ígért konkrétumokat a munkatáborok büntető intézményének reformjával kapcsolatban. Külföldi újságírói kérdésre pedig alaptalannak nevezte és visszautasította az Egyesült Államok elnökének kijelentését, amely szerint a kínai vezetés támogatná az amerikai cégek elleni hackertámadásokat, hozzátéve, hogy az ázsiai ország is áldozata az ilyen akcióknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!