2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Kína tiltakozik az amerikai-japán közös nyilatkozat miatt

Kiváltotta Kína tiltakozását az amerikai-japán csúcstalálkozó. Peking határozottan elítélte, hogy az Egyesült Államok megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szerint szükség esetén atomfegyvereket is bevet a szigetország védelmében. A megállapodás ugyanis azokra szigetekre is kiterjed, amelyeket Kína magának követel.

  • Kína tiltakozik az amerikai-japán közös nyilatkozat miatt

A japán kormányfő az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott Joe Biden amerikai elnök, mióta januárban hivatalba lépett.

Szakértők szerint ez a lépés is azt mutatja, hogy Washington központi szerepet szán Japánnak abban a törekvésében, hogy csökkentse Kína egyre növekvő befolyását.

A Csendes-óceán térségét, szinte egészen a kínai partokig az Egyesült Államok és szövetségesei ellenőrzik. Az Egyesült Államokat és szövetségeseit aggasztja Kína flotta és, támaszpont építése a Dél-kínai tengeren. Illetve az is, hogy Peking egyszer képes lehet elfoglalni Tajvant és a Szenkaku-szigeteket.

Joe Biden és Szuga Josihide közös nyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban. Eszerint Washington Japánnak nyújtott biztonsági garanciája kiterjed a Szenkaku-szigetekre is. Az Egyesült Államok szükség esetén habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére minden képességével, ideértve a nukleáris képességeit is - áll a nyilatkozatban.

A pekingi külügyminisztérium a Kína washingtoni nagykövetségén keresztül közleményben reagált a nyilatkozatra, amely Kína szerint túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén és árt az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti bizalomnak, békének és stabilitásnak.

A Szenkaku-szigetek körül az utóbbi időben többször is kínai hajók jelentek meg, további súrlódást okozva az amúgy sem felhőtlen japán-kínai viszonyban.

Az Egyesült Államok atomarzenáljával Japán védhatalmának számít, a szigetország területén több ezer amerikai katona állomásozik.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!