2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Kína tiltakozik az amerikai-japán közös nyilatkozat miatt

Kiváltotta Kína tiltakozását az amerikai-japán csúcstalálkozó. Peking határozottan elítélte, hogy az Egyesült Államok megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szerint szükség esetén atomfegyvereket is bevet a szigetország védelmében. A megállapodás ugyanis azokra szigetekre is kiterjed, amelyeket Kína magának követel.

  • Kína tiltakozik az amerikai-japán közös nyilatkozat miatt

A japán kormányfő az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott Joe Biden amerikai elnök, mióta januárban hivatalba lépett.

Szakértők szerint ez a lépés is azt mutatja, hogy Washington központi szerepet szán Japánnak abban a törekvésében, hogy csökkentse Kína egyre növekvő befolyását.

A Csendes-óceán térségét, szinte egészen a kínai partokig az Egyesült Államok és szövetségesei ellenőrzik. Az Egyesült Államokat és szövetségeseit aggasztja Kína flotta és, támaszpont építése a Dél-kínai tengeren. Illetve az is, hogy Peking egyszer képes lehet elfoglalni Tajvant és a Szenkaku-szigeteket.

Joe Biden és Szuga Josihide közös nyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban. Eszerint Washington Japánnak nyújtott biztonsági garanciája kiterjed a Szenkaku-szigetekre is. Az Egyesült Államok szükség esetén habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére minden képességével, ideértve a nukleáris képességeit is - áll a nyilatkozatban.

A pekingi külügyminisztérium a Kína washingtoni nagykövetségén keresztül közleményben reagált a nyilatkozatra, amely Kína szerint túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén és árt az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti bizalomnak, békének és stabilitásnak.

A Szenkaku-szigetek körül az utóbbi időben többször is kínai hajók jelentek meg, további súrlódást okozva az amúgy sem felhőtlen japán-kínai viszonyban.

Az Egyesült Államok atomarzenáljával Japán védhatalmának számít, a szigetország területén több ezer amerikai katona állomásozik.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kovács László: Májustól kezdve fokozatosan csökken a vendéglátóhelyek forgalma

Kovács László: Májustól kezdve fokozatosan csökken a vendéglátóhelyek forgalma

Magyarországon csaknem 3500 vendéglátóhellyel van ma kevesebb, mint a koronavírus világjárvány kezdete előtt. Nagyon sok étterem kibírta a covid miatti korlátozásokat. Most azonban újabb kihívás előtt a vállalkozók: megnövekedett rezsi, munkaerőhiány és a magas alapanyagárak. A stúdióban Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!