2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Kilencvenezer rendőr készültségben, Macron a miniszterelnököt is beáldozhatja

Csaknem 90 ezer rendőrt vezényel szombaton az utcákra a francia kormány, hogy megfékezze a sárgamellényes tüntetőket, akik egy héttel korábban csatatérré változtatták Párizst. Páncélozott járművekkel is készülnek a hatóságok, erre legutóbb a 2005-ös zavargások idején volt példa. A Hír TV által megszólaltatott Franciaország-szakértő szerint ha a hétvégén sem csillapodnak a kedélyek, Emmanuel Macron elnök akár le is válthatja a kormányát.

  • Kilencvenezer rendőr készültségben, Macron a miniszterelnököt is beáldozhatja

A sárgamellényes tüntetők radikális csoportja, egy néhány ezer fős mag, csatatérré változtatta Párizst: összecsaptak a rohamrendőrökkel, autókat gyújtottak fel és boltokat fosztogattak. Most szombaton is hasonló randalírozásra készülnek, a közösségi médiában már olyan felhívásokat is lehetett olvasni, hogy a tüntetők vigyenek fegyvert magukkal.

A francia kormány hatalmas rendőri mozgósítással akadályozná meg az újabb pusztítást.

„Olyanokkal állunk szemben, akik nem tüntetni akarnak, hanem törni-zúzni, és készen akarunk állni a megfékezésükre. Jelentős erőket mozgósítottunk: Párizsban 8 ezer rendőrt, sokkal többet, mint múlt szombaton, Franciaországban összesen pedig a korábban bejelentett 65 ezer helyett 89 ezret. Ez tényleg kivételes mértékű mozgósítás” – mondta Edouard Philippe, francia miniszterelnök.

A rendre a francia csendőrség tucatnyi páncélozott járműve is vigyáz majd, ezeket a 2005-ös párizsi külvárosi zavargások óta nem vetették be.

Szombaton a leghíresebb francia látványosság, az Eiffel-torony is zárva marad elővigyázatosságból, ahogy számos múzeum is, és a rendőrség arra kérte a Champs-Elysees-n működő üzleteket és éttermeket is, hogy ne nyissanak ki a hétvégén.

A tüntetések kiváltó okát, az üzemanyag-adó növelését már eltörölte a kormány, de a demonstrálók újabb és újabb követelésekkel állnak elő, és immár a diákok is csatlakoztak hozzájuk, ők oktatási reformot akarnak.

Bár a tüntetések kezdete óta háttérbe vonult, Macron népszerűségét megtépázta a belpolitikai válság, támogatottsága mélyponton van. Az államfő valószínűleg kormányváltással próbálja majd meg csillapítani a kedélyeket – mondta a Hír TV Globál című műsorában Soós Eszter Petronella, Franciaország-szakértő.

„Erre nagyon komoly esély van. Látni kell, hogy a francia rendszerben ez egy bevett gyakorlat, hogyha egy elnök úgy érzi, hogy nem tud kezelni egy helyzetet, vagy valami olyan vonalat kell húzni, ahol szimbolikusan demonstrálni kell, hogy akkor most valami új kezdődik, akkor a miniszterelnök lemondatása egy gyakori eszköz” – fejtette ki.

A szakértő hozzátette: az, hogy Macron a válság folyamán eddig mindig a kormányfőt tolta előre, arra utal, hogy igyekszik elhasználni a miniszterelnököt, és hogyha nem csökken a sárgamellényes mozgalom támogatottsága, és a hétvégén tényleg minden eddiginél erőszakosabbá válnak a tüntetések, a válságot már tényleg csak egy ilyen lépéssel lehet kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csaknem megölte csecsemőjét egy nő Vasban

Csaknem megölte csecsemőjét egy nő Vasban

Életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt folytat eljárást a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy nő ellen, aki a gyanú szerint bántalmazta csecsemőjét - közölte az MTI-vel kedden a főkapitányság sajtóreferense.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt volna egy konferencián Brüsszelben, de a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvényt - közölte Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója kedden a közösségi oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!