2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Komment 05:00

Külföld

Kilenc ember sérült meg a chemnitzi tüntetéseken

Legkevesebb kilencen megsérültek a szombati tüntetésekben a németországi Chemnitzben. A városban jobb- és baloldali csoportok is tüntettek a német kormány bevándorláspolitikája miatt. Múlt héten egy szóváltás után egy kubai származású férfit szúrtak le a városban, a rendőrség egy szíriai és egy iraki származású személyt vett őrizetbe. Ezt követően a városba érkező szélsőjobboldali aktivisták mindenkit megtámadtak, akit bevándorlónak néztek.

  • Kilenc ember sérült meg a chemnitzi tüntetéseken

„Chemnitz se nem barna, se nem szürke.” „Mi vagyunk többen” – ilyen jelmondatokkal szerveztek tüntetést a chemnitzi Marx-szoborhoz a német baloldali csoportok. Ezzel akartak tiltakozni az elmúlt hét erőszakhulláma ellen. Múlt szombaton két közel-keleti bevándorló férfi megkéselt egy – amúgy kubai származású, de német állampolgárságú férfit. Az eset másnapján jobboldali csoportok tüntettek a városban a bevándorlók és a német kormány migrációs politikája ellen, több, külföldi kinézetű személyt meg is támadtak a rögtönzött, úgynevezett hajtóvadászatban, ami során a még szabadlábon lévő gyanúsítottakat kereste a tömeg. A baloldali tüntetésen a szélsőjobboldali pártok, azon belül is a nyíltan migránsellenes Alternatíva Németországnak párt felelősségét hangsúlyozták.

„Ha megnézzük, hogyan viselkedik az AfD, és hogy hogyan terjed a gyűlölet, hogy az AfD hogyan osztja meg a társadalmat, nyilvánvalóvá válik a jobboldali szélsőségek közeledése. Számomra ezért teljesen világos, hogy az alkotmány szerint kellene megvizsgálni a párt működését. Tisztázni kell, hogy aki az AfD-t támogatja, az a szélsőjobb eszméket támogatja” – mondta Lars Klingbeil, a Szociáldemokraták főtitkára.

A szintén szociáldemokrata német külügyminiszter azt mondta: örül, hogy ennyi német állt ki a fasizmus ellen.

„Ami Chemnitzben történt, az több, mint aggasztó. Egy embert a nyílt utcán brutálisan meggyilkoltak, és utána üldözték a tetteseket az egész városon keresztül. Sokan használták a náci karlendítést az utcán. A külföldi kollégáim állandóan arról kérdezgetnek: Mi történik Németországban? Éppen ezért nagyon örülök, hogy sok a valódi demokrata, aki megmutatta magát Chemnitzben. Akik világossá tették, hogy a németek nagy többsége egy nyitott és toleráns országban akar élni. És azok, akik más érzéssel mentek ki az utcára, nos, ők a kisebbség, akik hangosabbak, mint amennyire szeretnénk. De legalább a mérsékelt emberek hangját is jobban lehet hallani” – jelentette ki Heiko Maas.

Nem messze a baloldaliaktól a szélsőjobboldali pártok, azaz az AfD és az iszlámellenes Pegida hívei tartottak demonstrációt. A csaknem 6 ezer fős tömeget a rohamrendőrök választották el a másik csoportosulástól. Bár a tömeg egy része többször is megindult a baloldaliak felé, a rendőrségnek sikerült megfékezni a hevesebb indulatokat. A szórványosan kialakult összetűzésekben azonban legkevesebb kilencen sérültek meg, és 25 esetben került sor intézkedésre.

A tüntetés másnapján a helyiek aggodalmuknak adtak hangot a városban történtek miatt. „Sok embert ismerek, akik azt mondják: csak részt veszünk ezeken a tüntetéseken, de nem vagyunk szélsőjobbosok. Elvárom, hogy ezek az emberek megmondják, hogy mi mellett állnak és elkülönítsék magukat a szélsőjobbosoktól. Tudniuk kell, hogy felhasználják őket azok az emberek akik tényleg szélsőségesek” – mondta egy helyi lakos.

Sokan úgy vélik, hogy szembe kell szállniuk a szélsőségesekkel, hogy biztosítsák a város színes és nyitott képét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!