2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Kijev örül, hogy vége az impeachment eljárásnak

Ukrajna örül, hogy véget ért a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment), amelybe belerángatták, és most tovább szeretné fejleszteni kapcsolatait az Egyesült Államokkal - közölte Vadim Prisztajko külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

  • Kijev örül, hogy vége az impeachment eljárásnak

Prisztajko az ENSZ Közgyűlés plenáris ülését követően újságíróknak arról beszélt, hogy törekedni fog erre, amikor pénteken Washingtonban tárgyal majd amerikai kormányzati, illetve külügyminisztériumi tisztségviselőkkel.

"Megvitatjuk, hogy miként tudjuk az egyébként jó kapcsolatainkat előbbre vinni, most hogy nem akadályozzák mindezt az impeachment-vizsgálatok. Mert többet szeretnénk" - hangsúlyozta Prisztajko.

Az impeachment-eljárás középpontjában éppen Trump Ukrajnával kapcsolatos lépései álltak. A demokrata párti képviselők egyik vádja az volt az elnök ellen, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök és fia Hunter Biden elleni vizsgálatra kérve nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre egy tavaly július 25-én folytatott telefonbeszélgetésben, és felfüggesztette a kongresszus által korábban Ukrajnának megszavazott katonai segély folyósítását.

"Örülünk, hogy véget ért az impeachment, mert szüntelen belerángattak bennünket az Egyesült Államok belpolitikai csatározásaiba, noha azoknak soha nem voltunk részesei" - hangoztatta Prisztajko.

Az ukrán diplomácia vezetője az ENSZ közgyűlésének plenáris ülésén vett részt, amely a többi között a Krím-félsziget Oroszország általi annexiójával és a kelet-ukrajnai konfliktussal is foglalkozott. Prisztajko szerint Ukrajna területének, mintegy 7 százaléka került idegen megszállás alá. Úgy fogalmazott, hogy ezekben a térségekben félelem és terror uralkodik az emberi jogok súlyos megsértésével.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!