2024. 07. 06. Szombat Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Kémek a porfészekben - Rimmer Gábor története 03:00

Külföld

Kifakadt az illegális migrációra az olasz külügyminiszter

Nem a menekültekkel van baj, hanem azokkal, akik útnak indítják őket, és "nem tudunk mindenkit befogadni" - hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép kormánypárt vezetője a Famiglia Cristiana című katolikus hetilapnak.

  • Kifakadt az illegális migrációra az olasz külügyminiszter

Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy a római kormány migrációs politikája egyrészt az emberkereskedőkkel szembeni küzdelemre épül, másrészt a méltó életfeltételek biztosítására a törvényes migrációs folyosókon érkezők számára.

Harmadik pillérként az afrikai országokkal való gazdasági együttműködést és befektetést nevezte meg, ami "a gyökerénél adhat megoldást" a kivándorlásra.

"Nem arról van szó, hogy a menekültekkel van bajunk, hanem azokkal, akik elindítják őket. Egyébként sem tudunk mindenkit befogadni, mivel nem tudunk munkát biztosítani" mindenkinek - nyilatkozott Tajani.

Az olasz diplomácia vezetőjével készült interjú csütörtökön jelenik meg, de a Famiglia Cristiana előzetesen közölt néhány, a migrációra vonatkozó részletet a beszélgetésből.

Az olasz püspöki kar (Cei) hetilapjának nyilatkozva Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy az Albániában most épülő és a tervek szerint augusztus elsejétől működő migránstáborokban "semmilyen emberi jog nem sérül meg".

A táborokat Olaszország fogja fenntartani, odaszállítják a tengeren érkezők egy részét. "Csak azok kerülnek majd az albániai központokba, akikre kiutasítás vár. Rövid ideig tartózkodnak majd ott, a visszatoloncolásukig. Így tehermentesítjük a dél-olaszországi táborokat. Kivételt a sérülékenyek jelentenek, köztük a nők és a gyerekek, akik nem kerülnek Albániába" - mondta Tajani.

Az olasz belügyminisztérium szerdai adatai szerint az év eleje óta több mint 26 ezren érkeztek az országba, miközben a tavalyi ugyanezen időszakban több mint 65 ezer bevándorlót regisztráltak, 2022 első félévében pedig több mint 28 ezer volt a számuk.

Matteo Piantedosi belügyminiszter egy korábbi interjúban példaként említette, hogy az afrikai országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően az utóbbi egy év alatt több mint kilencven százalékkal visszaesett az Elefántcsontpartról érkezők száma.

A belügyminiszter bejelentette: Róma azon dolgozik, hogy 2026-tól a menedékkérelmeket ha nem is a származási országokban, de a tranzitállamokban tudják benyújtani az igénylők, és ott történjen az elbírálás, ami szintén segítene az illegális migráció és a veszélyes tengeri átkelések feltartóztatásában.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!