2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kiadtak Washingtonnnak két volt dzsihadistát

Kiadták Washingtonnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két volt dzsihadistáját, akik ellen halállal végződő túszejtésekért, gyilkosságokért és terrorizmus miatt vádat emelnek - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán.

  • Kiadtak Washingtonnnak két volt dzsihadistát

A tárca hosszas közleményben tudatta, hogy a Beatles néven hírhedtté vált, négytagú terrorcsoport két dzsihadistáját, a 32 éves El Shafee Elsheikh-et and a 36 éves Alexanda Amon Kotey-t szerdán szállítják át az Egyesült Államokba Irakból, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket a brit állampolgárságuktól és hozzájárult a kiadatásukhoz.

A két terroristát Szíriában fogták el 2018 januárjában. London már akkor jelezte, hogy nem ellenzi, ha kiadatásuk után az Egyesült Államokban halálbüntetést kérnek rájuk.

A "Beatles-csoport tagjai - akiket az erős angol akcentusuk miatt neveztek el így - négyen voltak, a vezetőjüket egy szíriai légicsapás során likvidálták, egy negyedik tagjukat pedig Törökországban fogták el és jelenleg is ott őrzik. A terroristák 2012 és 2015 között túszokat ejtettek, áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Brit, japán, olasz, dán, német és amerikai állampolgárok vére tapad a kezükhöz. Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró - akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón-, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

"A vádemelések több évi kemény munka eredményei, hogy igazságot szolgáltathassunk az Iszlám Állam által meggyilkolt amerikai állampolgároknak" - fogalmazott a közleményben William Barr igazságügyi miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: "azt üzenjük a terroristáknak szerte a világban, hogy ha amerikaiakat bántotok, akkor szembe kell néznetek az amerikai fegyverekkel, vagy a csatatéren, vagy az amerikai törvénnyel a bíróságainkon".

"Jó nap a mai és egyben ünnepélyes is" - fogalmazott John Demers, igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója aláhúzta: a vádemelés napja az emlékezés és a részvét napja is. Leszögezte: az FBI szintén elkötelezett, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!