2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Kezdődik a síszezon a Hargitán

Hír TV

2019. december 4., szerda 09:58

Napokon belül indul a síszezon a Madarasi Hargitán. Az anyaországi magyarok körében is egyre népszerűbb a síközpont. A székely jakuzzinak nevezett dézsás fürdők, szauna és gyermekmegőrző is a síelők kényelmét szolgálja.

Az 1801 méteres csúccsal büszkélkedő Madarasi Hargitán két napja működnek a hóágyúk. Amennyiben tartós marad az alacsony hőmérséklet, jövő héttől sítáborral elkezdődik a síidény a székelyföldi sípályákon. Decembertől áprilisig lehet síelni, és bár többnyire belföldiek érkeznek, egyre több anyaországit is vonz a rengetegben elhelyezkedő kis síközpont. Székely jakuzzinak nevezett dézsás fürdők, szauna és gyermekmegőrző is síelők kikapcsolódását szolgálja Ábel hegyén.

A hétfő éjjel hullott tíz centiméteres természetes havat jelenleg teljes gőzzel működő hóágyúkkal egészítik ki a Madarasi Hargita Síközpontban. Legalább 20 centiméteres taposott hóra és további mínuszokra van szükség ahhoz, hogy működhessenek a sípályák. Az 1700 méteren fekvő, mintegy 5 kilométernyi sípályával rendelkező székelyföldi síkpályarendszer a tervek szerint jövő héttől fogad síelőket.

Idén síszőnyeggel bővül a négy sípálya. A kezdők és a kisgyerekek részére pedig gyerekparkot alakítanak ki, amely gyerekmegőrzőként is szolgál majd.

A panziókban és vendégházakban is elkezdték a felkészülést a szezonra. Előkészítik a fűtéshez használt faanyagot, havat lapátolnak, a felújításokat és wellness-fejlesztéseket végzik. A hegyimentők is komplex képzést kaptak elsősegélynyújtásból, illetve edzésekkel, sítúrákkal készülnek az újabb síszezonra.

Hír TV