2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Elveszett illúziók

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Kezdetét vette a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál. A több ezer turistát vonzó esemény két napos parádéval kezdődött, mintegy 130 gondolán vonultak fel a jelmezesek. A fesztivál két hétig, március 5-ig tart.

  • Kezdetét vette a velencei karnevál

Látványos gondolás felvonulással nyitották meg a velencei karnevált szombat este. Az idei víziparádé a Hold tematikája köré szerveződik, emléket állítva annak, hogy 50 éve lépett először ember az égitestre. A parádé másnapján pedig mintegy 130 gondolán vonultak fel a jelmezesek az olasz város híres csatornáin.

„Először is ez Velence, ez egy fantasztikus város, és persze a karnevál a város fénypontja, és egy igazi bakancslistás esemény. Egy olyan dolog, amit az embernek életében legalább egyszer meg kell néznie” – mondta egy ciprusi turista.

Az eseményre világszerte számos országból érkeztek turisták, akik maszkokat öltve csatlakoznak a fesztiválhoz. A velencei karnevál hagyománya a 11. századig nyúlik vissza, amikor ez a húsvétot megelőző negyven napos böjti időszak előtti mulatozást jelentette. A karnevál szó eredeti jelentése is a hús elhagyása.

„Az esemény egyedisége vonz. Rengeteg Velencéhez hasonló hely van, néhány vonását az Egyesült Államokban is reprodukálták, ám itt ennek történelmi értéke van, és sehol nincs párja az itt szervezett karneválnak. Mindent le lehet másolni, de a karnevál itt született, és érezni lehet a különbséget” – véli egy veronai turista.

A karnevál két hétig, március 5-ig tart, csúcspontját a nagyböjt kezdetét jelző Hamvazószerdát megelőző utolsó nap, Húshagyókedd jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ukrán színekben vonultak, tüntettek Budapesten

Ukrán színekben vonultak, tüntettek Budapesten

A tüntetésen felszólalt többek között Karácsony Gergely, Tompos Márton, Cseh Katalin, Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!