2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Kémbotrány Oroszország és az USA között

Kiutasították a kedden elfogott CIA-ügynököt Oroszországból. A hatóságok szerint a férfi egy orosz titkosszolgálati tisztet próbált meg beszervezni. Elfogásakor a beszervezéshez szükséges iratokat, valamint nagy mennyiségű készpénzt találtak nála. A leleplezett ügynököt átadták az amerikai követségnek.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén dolgozott az az amerikai diplomata, akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei fogtak el, néhány nappal az amerikai külügyminiszter moszkvai látogatása után. A nagykövetség harmadtitkára parókát és baseballsapkát viselt letartóztatásakor. A férfit azzal vádolják, hogy orosz állampolgárokat próbált beszervezni. Elfogásakor kémfilmekből ismert tárgyak voltak nála: három szemüveg, egy iránytű, térkép, kés és gyufa, valamint több köteg ötszázeurós bankjegy.

A Kreml-közeli Russia Today úgy tudja, Ryan Foglenél egy toborzólevél is volt, amelyben 100 ezer dollárt ajánl egy megbeszélésért, és további egymilliót a hosszú távú kapcsolatért. A férfi állítólag egy, az észak-kaukázusi régióban dolgozó orosz antiterrorista ügynököt akart beszervezni. A férfit a biztonsági szolgálat moszkvai hivatalában hallgatták ki. „Először nem értettük, hogy mindez megtörténhet, mert az FSZB aktívan segítette a bostoni robbantások nyomozását, és más olyan információkat is átadtunk, amelyek fenyegetést jelentenek az Amerikai Egyesült Államokra” – mondta az egyik orosz ügynök az amerikai kihallgatásán.

A külügyminisztérium ezután a diplomáciai mentességre való tekintettel nem kívánatos személynek minősítette a férfit és kiutasította Oroszországból, az amerikai nagykövetet pedig bekérették. Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta a történteket.

Az FSZB szerint nem ez az első eset, hogy az amerikaiak orosz belügyeseket próbálnak meg a maguk oldalára állítani. Moszkva szerint az ilyen esetekkel az amerikai diplomácia a hidegháború szellemét idézi. Két hónapja egyébként az orosz titkosszolgálatok az országban tevékenykedő külföldi civil szervezeteknél tartottak razziát, az ott dolgozókat ügynöki tevékenységgel vádolták meg, számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le. A lépés nemzetközi tiltakozást váltott ki. A két ország között legutóbb 2010-ben tört ki kémbotrány, amikor 10 orosz ügynököt, köztük Anna Chapmant letartóztatták az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!