2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Kelet-Afganisztánban gépjárműbe rejtett pokolgépet robbantottak a tálibok

Gépjárműbe rejtett pokolgép robbant csütörtökön a kelet-afganisztáni Gardez városában, legalább öt ember meghalt a merényletben, amelynek elkövetőiként a muszlim radikális tálibok jelentkeztek.

  • Kelet-Afganisztánban gépjárműbe rejtett pokolgépet robbantottak a tálibok

A terrorcselekményt két nappal azután követték el, hogy az ország más területén történt merényletekben legalább 56 ember meghalt, köztük nők, és gyerekek is. Az erőszakos cselekmények veszélybe sodorják annak reményét, hogy a tálibok békét tudnak kötni a kabuli kormánnyal.

Emal Hán Momand, a hadsereg szóvivője Paktia tartományban, ahol Gardez is fekszik, arról számolt be, hogy a robbanószereket egy teherautóban rejtették el. Öt ember azonnal meghalt, 14-en megsebesültek.

A merénylet egy katonai bíróság közelében, lakott területen történt - mondta Tarik Arian, a belügyminisztérium szóvivője. A nyilatkozó szerint a tálibokkal és a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges szervezettel szövetségben álló Hakkani radikális iszlamista csoport követte el a támadást.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid közölte, hogy ők állnak a történtek mögött.

Két nappal korábban az afgán fővárosban, egy kórházat ért támadás, 24 civil meghalt. Az intézményben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szülészeti klinikát működtet. Az áldozatok többsége várandós nő, illetve kismama volt, s a támadók legalább két újszülöttet is agyonlőttek.

Egy másik eset a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban történt, ahol egy temetési menet ellen követtek el merényletet, 32 ember meghalt, további 133 megsebesült. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Asraf Gáni afgán elnök elítélte a támadásokat. Az államfő egyben elrendelte, a hadsereg támadó módra álljon át a védekezőről, amelyet azután rendeltek el, hogy Kabul tárgyalni próbál a tálibokkal, valamint, hogy az Egyesült Államok csapatai kivonására készül.

A tálibok cáfolták, hogy szerepük lett volna az utóbb említett támadásokban. A kabuli kormány viszont azzal vádolta meg őket, hogy táptalajt adnak a terrorizmusnak, valamint más csoportokkal összefogva megpróbálják aláásni az Egyesült Államoknak azt a törekvését, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a felkelőket és az afgán kormányt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!