2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Külföld

Katonai erősítést küldenek a szakadár régiókba

Katonai erősítést küldött az ukrán elnök a stratégiai fontosságú városokba az ország déli és keleti részén. Petro Porosenko a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülésén döntött erről. A tanácsot a szakadár területek választásai után hívta össze az államfő. Porosenko nem ismeri el a hétvégi voksolások eredményét – szerinte a szeparatisták megsértették a kelet-ukrajnai harcokat lezáró tűzszüneti megállapodást.

Több ezren vonultak fel Szentpétervár utcáin, hogy kifejezzék szolidaritásukat a kelet-ukrajnai szakadárokkal. A nacionalista tüntetők egy része a harctéren is támogatta a szeparatistákat. „Ha nem mentünk volna Új-Oroszországba, a háború már Oroszország küszöbéig ért volna. Meg kellett állítanunk ott az ellenséget. Ha nem tesszük, idejön” – vélekedik egy önkéntes harcos.

A kelet-ukrajnai felkelőket támogató orosz csapatok közben ismét mozgásba lendültek a NATO főtitkára szerint. „Jelenleg azt is látjuk, hogy az orosz egységek közelednek az ukrán határhoz, és Oroszország továbbra is támogatja a szeparatistákat: kiképzi őket, felszereléssel látja el őket, és orosz különleges erőket küld Kelet-Ukrajnába” – közölte Jens Stoltenberg.

A donyecki szakadárok immár szavazatokkal is megerősített vezetője kedden tette le a hivatali esküt. „Becsülettel viselem a Donyecki Népköztársaság zászlaját. Veletek együtt újraépítjük a házainkat, az erőműveinket, a bányáinkat. Visszatérünk az elpusztított házakba. Együtt neveljük fel és tanítjuk a gyermekeinket. És nem robbannak bombák az utcáinkon” – fogalmazott Alekszander Zakarcsenko.

Petro Porosenko elnök a szakadár régiók hétvégi választásaira reagálva összehívta az ukrán nemzetbiztonsági tanácsot. Az államfő katonai erősítést küldött a kulcsfontosságú kelet- és dél-ukrajnai városokba, blokáddal fenyegette meg az oroszbarát területeket, és eltöröltetné azt a törvényt, amely háromévnyi részleges autonómiát biztosít Donyecknek és Luhanszknak.

„Főparancsnokként kiadtam bizonyos parancsokat a vezérkari főnöknek és a védelmi miniszternek, hogy alakítsanak katonai egységeket és csoportokat, amelyek azonnal meg tudják állítani a lehetséges támadásokat Mariupol, Berdjanszk és Harkov irányába, valamint Luhanszktól északra és a Dnyipropetrovszki régió felé” – közölte Porosenko.

Az elnök hozzátette: Kijev továbbra is elkötelezett a szeptember 5-i tűzszüneti megállapodás mellett. Tanácsadója pedig korábban leszögezte: a mostani intézkedések nem jelentik azt, hogy ismét hadműveletet indítanak a kelet-ukrajnai felkelők ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!