2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Katasztrófális a helyzet több görög szigeten, soha ennyi embert nem telepítettek ki

Hetedik napja küzdenek a tűzoltók a lángok ellen. A hatóságok nem győzik kimenekíteni a helyieket és a turistákat. Vannak, akik óránként váltanak szálláshelyet, mert a tűz folyamatosan terjed.

  • Katasztrófális a helyzet több görög szigeten, soha ennyi embert nem telepítettek ki

Napok óta küzdenek a tűzoltók, hogy megfékezzék az erdőtüzek terjedését. A magyarok által is nagy számban látogatott Rodosz és Korfu után azonban már Évia szigetén is felcsaptak a lángok.

Tízezreket kellett evakuálni, több légitársaság mentőjáratokkal szállítja haza a turistákat. Rodoszon 12 települést érint a katasztrófa, a lakóházak mellett szállodák is kigyulladtak.

A helyzet a következő napokban súlyosbodhat, mert masszívan 40 Celsius fok feletti hőmérsékleteket jósolnak az országban. Juhász Árpád, geológus a Napindítóban azt mondta: "a mediterrán vidék növényzete bármennyire is jól tűri a szárazságot, egy pillanat alatt lángra kaphat."

A hőség, a szárazság és az akár 50 kilométer per órás széllökések ideális terepet biztosítanak a futótüzek terjedésének, amelyek mára apokaliptikus állapotokhoz vezettek.

A lángok megfékezésére Máltáról, Romániából, Bulgáriából, Lengyelországból és Szlovákiából összesen több száz tűzoltó érkezett. Franciaország, Törökország, Olaszország, Ciprus, Izrael és Jordánia pedig tűzoltó-repülőgépekkel és -helikopterekkel igyekszik segíteni.

Rodosz turizmusért felelős vezetőhelyettese, Chariton Koutscouris mindeközben azt mondta: meggyőződése, hogy a tűzvészt gyújtogatás okozta.

Fotó: ABC

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!