2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Külföld

Katar mentheti meg a gazdasági összeomlástól Törökországot

Az IMF helyett Katar mentheti meg a gazdasági összeomlástól Törökországot. Az öbölmenti arab állam tegnap 15 milliárd dolláros befektetési csomagot ajánlott fel Ankarának. A megegyezés hírére a török líra erőre kapott: 6 százalékot erősödött.

  • Katar mentheti meg a gazdasági összeomlástól Törökországot

A katari emír tegnap megmentőként érkezett Ankarába. A 15 milliárd dolláros befektetési ígéret visszahozta a nemzetközi befektetők bizalmát a török gazdaságban. A mentőcsomagként is felfogható arab lépés szó szerint megmenti a török pénzpiacokat és a bankszektort a beomlástól. 

Pénzügyi elemzők a múlt héten már azt pedzegették, hogy az IMF pénzügyi segítsége nélkül Törökország finanszírozhatatlan államá válik, Katar közbelépése ettől a kellemetlen kényszertől szabadította meg Ankarát. Katar nem véletlenül segített - Törökország kiállt mellette, amikor Szaúd-Arábia és több más arab állam tavaly megszakította vele a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, arra hivatkozva, hogy Katar a közel-keleti terrorizmus fő finanszírozója - ezt a vádat az arab miniállam természetesen tagadja.

„Mindennek ellenére mi készen állunk minden vitás kérdés tárgyalásos megoldására. Egyenlő partnerként. Egy feltételünk van: senki se zsaroljon minket, senki se diktáljon nekünk” – ezeket a szavakat már a török külügy vezetője mondta az Amerikával való konfliktussal kapcsolatban. Ezzel szoros összefüggésben van, hogy a török líra elmúlt hónapokban 40%-ot vesztett értékéből. Amerika büntetőintézkedéseket vezetett be egy amerikai lelkész bebörtönzése miatt, majd a török acél- és alumíniumtermékek vámját megduplázta, két török miniszter számláit pedig zárolta. Az amerikai lépésekre a törökök több amerikai exportárú vámtarifájának emelésével válaszoltak.

„A török vámemelés egy sajnálatos döntés. Rossz döntést hoztak. Az amerikai vámlépések nemzetbiztonsági érdekek alapján születtek. A török válaszlépés bosszúból” – mondta a fehér házi sajtós.

A török líra gyengülését az indította el, hogy Erdogan elnök mára elnöki rendszert, egy erősen központosított kormányzatot épített ki, amelyben megszűnt a jegybank önállósága is. A külföldi befektetők bizalma folyamatosan megrendült, eddig 5 milliárd dollárt vontak ki az országból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!