2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Katalánok százezrei tüntettek Barcelonában

Több százezer katalán tüntetett csütörtökön Barcelonában. Azt követelték, hogy szavazhassanak a régió függetlenségéről.

Ismét százezrek vonultak Barcelona utcáira, hogy kiálljanak Katalónia függetlenségi törekvései mellett – a tömeg V alakot, vagyis a „választás” szó kezdőbetűjét formálva töltötte meg a nagyváros két sugárútját. Az elszakadáspártiak a közelgő skót népszavazás miatt úgy érzik, ideje megint nyomás alá helyezni a madridi kormányt, amely nemrég bejelentette: alkotmányellenesnek tartja, ezért megakadályozza a katalán függetlenségi referendum megtartását.

– Mindig nemet mondanak mindenre, ezért nem lehetséges a párbeszéd. Mi kulturáltan csináljuk ezeket a dolgokat. Az utcára vonulunk, szavazunk. Mert szavazni fogunk! Még ha Rajoy miniszterelnök ki is tart amellett, hogy nem – fogalmazott az egyik tüntető.

Katalónia elnöke azt mondja, a skót voksolás eredményétől függetlenül kitartanak a referendum mellett.

– Vannak olyan európai vezetők, akik elfogadják a skóciai népszavazást, de a katalóniait nem. A kérdésem: Katalónia más nemzet? Más nemzet, de ez is egy nemzet. Tehát ha a skótoknak joguk van dönteni a politikai jövőjükről, a katalánoknak miért ne lenne? – tette föl a kérdést Artur Mas.

Egyes szakértők szerint viszont hiba lenne párhuzamot vonni a különböző függetlenségpárti kezdeményezések között. „Skóciát tervrajzként vagy sablonként használnák más régióknál, nemcsak Katalóniában, Belgiumban például szintén jelentős a szeparatista mozgalom, és pár éve elég nagyszabású viták voltak róla. Szerintünk viszont ez nem annyira egyértelmű párhuzam, mivel teljesen más a történet, ha egy ország eurót használ, és más jellegű ügyekkel kell foglalkoznia” – mondja Michael Leister, a Commerzbank vezető stratégája.

A katalán vezetés november 9-ére hirdette meg a népszavazást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!