2019. október 17.,
csütörtök, Hedvig napja

Kártérítést kapott Salah Abdeslam

Hír TV

2019. július 9., kedd 11:21

Franciaországnak kártérítést kellett fizetnie a párizsi terrortámadások egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak - számolt be a Le Figaro francia lap. A versailles-i fellebbviteli bíróság döntése értelmében Párizsnak 500 eurót kellett fizetnie az Iszlám Állam katonájának. A taláros testület szerint ugyanis a terrorista előzetes fogva tartásának körülményei nem voltak szabályszerűek. Abdeslamot ugyanis 24 órás megfigyelés alatt tartják, kamerák segítségével.

A bíróság úgy értékelte, hogy a jogerős ítélet megszületése előtt nem legális a terrorista megfigyelése.

A hatóságok szerint Abdeslam volt a főszervezője a 2015. november 13-i párizsi terrortámadásoknak.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által megrendelt terrortámadás tettesei közül többen, köztük Abdeslam is Brüsszelben élt korábban, ahol tavaly egyik társával húsz év börtönbüntetésre ítélték emberölési kísérlet miatt. A belga rendőrség 2016 márciusában, négy nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga fővárosban egy lakásban, amely - mint kiderült - a párizsi merényletek óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált.

A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban lévő három férfi közül egyet agyonlőttek, de a másik kettőnek, köztük Abdeslamnak sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták, s Abdeslamot átadták Franciaországnak. A Brüsszelben született Salah Abdeslam a vád szerint a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat Párizsban a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek.

Az is bizonyított, hogy Párizsban volt 2015. november 13-án, a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Ezenkívül azzal is gyanúsítják, hogy a Szíriából és Irakból a menekültek közé vegyülve visszatérő európai dzsihadisták többségét ő szállította Európa különböző városaiból, köztük Budapestről Brüsszelbe, ő maga viszont soha nem járt az iszlamista harcok területein.

Hír TV