2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Kanada: Nagyon valószínű, hogy iráni rakétával lőtték le a gépet

Egyre több jel utal arra, hogy Irán felelős az ukrán utasszállító szerdai katasztrófájáért, amelyben összesen 176-an haltak meg. A kanadai miniszterelnök közölte: nagyon valószínű, hogy iráni föld-levegő rakétával lőtték le az utasszállítót. Teherán ezt ugyanakkor cáfolta. Justin Trudeau azonban világossá tette: kormánya addig nem nyugszik, amíg a szerencsétlenséggel kapcsolatban minden kérdésre választ nem kap. Kanada legkevesebb 63 állampolgárát veszítette el a katasztrófában. A brit miniszterelnök szerint ha valóban Irán lőtte le a gépet, akkor valószínűleg nem szándékosan tette. A repülőn négy brit állampolgár is utazott.

  • Kanada: Nagyon valószínű, hogy iráni rakétával lőtték le a gépet

Zelenszkij: a rakétatalálat nem kizárt, de ezt nem erősítették meg

 Volodimir Zelenszkij a Telegram üzenetküldő szolgálaton és a Facebookon is közzétett bejegyzésében azt írta: "A rakétatalálat verziója nem kizárt, de egyelőre nem megerősített".

Az ukrán államfő - számba véve a külföldi állami vezetők sajtónyilatkozatait - felszólította Ukrajna partnerországait, elsősorban az Egyesült Államokat, Kanadát és Nagy-Britanniát, hogy a katasztrófával kapcsolatos adataikat bocsássák a tragédia okait vizsgáló bizottság rendelkezésére. Közölte azt is, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog erről Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Hozzáfűzte, hogy a katasztrófa körülményeinek feltárásával foglalkozó bizottság folytatja munkáját, és ebben ukrán szakértők is részt vesznek.

"Arra számítunk, hogy minden információt és hozzáférést biztosítanak számukra, ami az objektív vizsgálat elvégzéséhez szükséges" - mondta.

"Célunk a vitathatatlan igazság megállapítása. Ezt az egész nemzetközi közösség felelősségének tekintjük. Az emberi élet értéke fölötte áll minden politikai indítéknak" - fogalmazott az ukrán elnök.

Több amerikai televízió és újság, köztük a The Wall Street Journal című lap csütörtökön meg nem nevezett, magas rangú washingtoni kormányzati forrásokra, mások mellett Pentagon-tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai tisztségviselők szerint az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről.

Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök állt a sajtó elé azzal a bejelentéssel, hogy Ottawának is vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek alapján "nagy valószínűséggel" egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet, de lehet, hogy nem szándékosan.

Trudeau nyilatkozata hatására Irán visszautasította, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el, mégis Teherán felszólította Kanadát, hogy ossza meg információit az iráni nyomozókkal, ha esetleg mégis így történt.

A Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírócsoport közben bizonyítottnak találta a repülőt eltaláló rakétáról készült és az interneten megjelent videofelvétel hitelességét - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség. A Bellingcat közleménye szerint szakértőik egy csoportja megmérte azt az időt, amennyi szükséges a kamerának a robbanás hangjának a rögzítéshez, megbecsülte a helyszín távolságát, ezt pedig összevetette a videó földrajzi helyzetének adataival és az ukrán járat repülési útvonalával.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után azt követően zuhant le, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a becsapódást. Összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

 

Irán szerint nem érte rakétatalálat a gépet

"Egy dolog biztos; ezt a gépet nem találta el rakéta" - szögezte le teheráni sajtótájékoztatóján Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője.

"A fekete dobozban található információk kulcsfontosságúak a nyomozás számára, és nem tekinthetünk szakértői véleményként azokra a nyilatkozatokra, amelyek megelőzik az adatok feltárását" - tette hozzá.

London és Ottawa azt állította, hogy a repülőgépet iráni rakéta találta el, vélhetőleg tévedésből. Az interneten számos felvétel kering a robbanásról, amelyek valódisága azonban nehezen igazolható.

"Láttunk bizonyos képsorokat" - mondta Abedzadeh.

"Megerősítjük, hogy a repülőgép 60-70 másodpercig lángolt, de tudományosan nem állná meg a helyét az a feltételezés, hogy valami eltalálta a gépet" - tette hozzá.

Szerdán Teherán mellett egyelőre tisztázatlan körülmények között nem sokkal felszállás után megsemmisült az ukrán légitársaság Boeing 737-es gépe 176 emberrel a fedélzetén. A tragédiát senki sem élte túl.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság PS752-es járatán többségében Kanadában élő irániak utaztak, de afgán, brit, svéd és ukrán állampolgárok is életüket vesztették a szerencsétlenségben. A katasztrófa órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy célzott légicsapásban végzett előző héten.

 

Az iráni hatóságok felkérték a Boeing gyár szakértőit a részvételre a vizsgálatban

 Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt az ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlenségének vizsgálatában - derült ki az iráni média pénteki híradásaiból.

A teheráni légikikötő közelében szerdán lezuhant repülőgép fedélzetén 176-an utaztak a 9 fős személyzettel együtt, senki sem élte túl a katasztrófát.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) beszámolt arról, hogy megkapták az iráni értesítést, és kijelölték egyik munkatársukat, segítse a vizsgálatot.

Az iráni bejelentés azt követően született, hogy nyugati vezetők úgy vélekedtek, az utasszállítót véletlenül lőtte le az iráni légvédelem. A szerencsétlenség órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy légicsapásban végzett.

Iráni tisztviselők kizárják, hogy rakéta csapódott az ukrán utasszállítóba. Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, mondván az ilyen találgatás egyetlen célja "sót szórni a fájdalmas sebbe".

Az AP amerikai hírügynökség szerint az amerikai vagy a kanadai szakértők részvétele abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékot mutassanak fel a gép lelövésére, még ha az nem is szándékosan történt, drámai következménnyel járhat az iráni közvéleményben.

Az iráni közvélemény a múlt héten ugyanis egyként sorakozott fel az iráni vezetés mögé Kászim Szulejmáni meggyilkolása ügyében. Az országban ugyanakkor még élénken emlékeznek arra, hogy a kormány tavaly év végén milyen hevesen reagált a romló gazdasági helyzet miatt kirobbant tiltakozásokra. Több száz tiltakozó meghalt a hatósági fellépések nyomán.

A hatalomban most újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176 ember, többségében iráni, valamint iráni-kanadai kettős állampolgár haláláért - írta az AP.

 

Megkezdték a nyomozást az iráni és az ukrán tisztségviselők

 

Iráni és ukrán tisztségviselők megkezdték a nyomozást a Teherán közelében lezuhant ukrán utasszállító ügyében - közölte az iráni polgári repülési hatóság pénteken.

A vizsgálat fő célja a becsapódás helyszínéről összegyűjtött, megrongálódott feketedoboz adatainak kinyerése és elemzése, amely az IRNA iráni állami hírügynökség szerint már pénteken megkezdődhet. Irán jelezte: egy-két hónapig tarthat az információk feldolgozása, amelyben szükség esetén Oroszország, Kanada, Franciaország vagy Ukrajna is segíthet. A teljes vizsgálat egy-két év alatt fejeződhet be Teherán szerint.

"Inkább Iránban dolgoznánk fel a feketedobozok adatait" - mondta Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője. "Azonban ha úgy látjuk, hogy azok károsodása miatt ezt nem tudjuk megtenni, akkor segítséget fogunk kérni" - tette hozzá.

Az ukrán nyomozók több forgatókönyvvel számolnak, köztük azzal, hogy a repülőgépet egy - az iráni hadsereg által használt - orosz gyártmányú Tor rakétával lelőtték. Egy másik lehetőség szerintük, hogy terrorcselekmény történt.

A tisztségviselők közül többen részt vettek a maláj légitársaság MH17-es gépe ügyében folytatott vizsgálatban. A 2014-es szerencsétlenségben a 9M-MRD lajstromjelű Boeing 777-200ER típusú repülőgép 283 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. A nyomozók arra jutottak, hogy a gépet kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le tévedésből egy Buk-M1-es légvédelmi rakétával.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy egy tízfős szakértői csoport elindult Kanadából Teheránba, hogy segédkezzen a nyomozásban.

Szerdán Teherán mellett egyelőre tisztázatlan körülmények között nem sokkal felszállás után megsemmisült az ukrán légitársaság Boeing 737-es gépe 176 emberrel a fedélzetén. A tragédiát senki sem élte túl.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság PS752-es járatán többségében Kanadában élő irániak utaztak, de afgán, brit, svéd és ukrán állampolgárok is életüket vesztették a szerencsétlenségben. A katasztrófa órákkal az után történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy célzott légicsapásban végzett előző héten.

Több nyugati kormány felvetette annak lehetőségét, hogy iráni rakéta találta el a lezuhant repülőgépet, vélhetőleg véletlenül. Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, amelyek szerinte az Irán elleni pszichológiai hadviselés részei, és hangsúlyozta: műszaki hiba történt. Rabiei elmondta: minden olyan ország, amelynek állampolgára utazott a gépen, küldhet szakértőket Iránba, a Boeing pedig kifejezetten kérte, hogy bekapcsolódhasson a feketedobozok információinak feldolgozásába.

Ukrajna fontos adatokat kapott az Egyesült Államoktól a légi katasztrófáról

Fontos adatokat kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól a teheráni légi katasztrófáról - számolt be pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség az ukrán diplomácia vezetőjének Twitter-üzenetére hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vadim Prisztajko külügyminiszter pénteken az Egyesült Államok képviselőivel találkozott, és tőlük kapta meg az információkat az Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépről.

Prisztajko közölte, hogy az információkat szakértőik tanulmányozzák. Megismételte, hogy a nap folyamán kapcsolatba lépnek Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is.

Pénteken az ukrán elnök az interneten közzétett üzenetében nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.

Zelenszkij korábban sürgette a nemzetközi közösséget, hogy minél többen kapcsolódjanak be a vizsgálatba.

Csütörtökön több nem megnevezett amerikai kormányzati tisztségviselő azt állította, hogy az ukrán utasszállító repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le közvetlenül az után, hogy felszállt a teheráni repülőtérről. Az amerikai bejelentéseket követően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök állt a sajtó elé azzal a bejelentéssel, hogy Ottawának is vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek alapján "nagy valószínűséggel" egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le az ukrán gépet, de lehet, hogy nem szándékosan. Boris Johnson brit miniszterelnök szintén úgy nyilatkozott a BBC-nek, vannak olyan információk, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy rakétatalálat érte a gépet. Teherán azonban egyelőre elutasítja, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után azt követően zuhant le, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a becsapódást. Összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!