2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kaczynski: A PiS új uniós alapszerződéseket szeretne javasolni

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) az európai parlamenti konzervatív frakciója közvetítésével új, a tagállamok "nagyobb szabadságát" rögzítő uniós alapszerződéseket szeretne javasolni - mondta el egy hétfőn megjelent interjúban a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes.

  • Kaczynski: A PiS új uniós alapszerződéseket szeretne javasolni

A Rzeczpospolita jobbközép, a kormánnyal szemben távolságtartó lengyel napilapnak adott terjedelmes interjúban Kaczynskit többek között arról kérdezték, hogy az európai uniós országok koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítását célzó alap a közösen felvett hitelek révén megerősíti-e a szorosabb integrációt az unióban.

Kaczynski "egyszeri esetnek" nevezte a járvány és a mélyebb EU-integráció összekapcsolását. "Kihasználták az alkalmat" - jegyezte meg, egyúttal úgy látta: "az integrációs törekvés viszont tény". A PiS azért küzd, hogy az integráció ilyen koncepcióját ne valósítsák meg - húzta alá.

Közölte: a PiS az EU megszervezésének saját projektjét akarja bemutatni európai parlamenti frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közvetítésével.

Ez a koncepció a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, mely alapján az EU "valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal több önállóságot biztosít a nemzetállamoknak" - mondta el Kaczynski.

Szerinte jelenleg az EU-ban nem tartják be az alapszerződéseket. A PiS elnöke azon reményének adott hangot, hogy a PiS és az ECR "egy idő után" új alapszerződés-tervezeteket mutat be, a koncepciót szélesebb, európai szinten, de szűkebb körben, a visegrádi csoporton, valamint a Három Tenger Kezdeményezésen belül is be akarják mutatni. "Teljesen másképp látjuk ezt, mint azok, akik ma túlsúlyban vannak ez EU-ban" - fogalmazott Kaczynski.

Az uniós eszközök és a jogállamisági témák elválasztása témájában az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczynski úgy látta: Lengyelország "jó fegyvert kapott a kezébe", a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe az EU továbbra sem avatkozhat bele. "Semmiképpen sem hátrálunk meg, téved az, aki esetleg arra számít, hogy a források elvételének fenyegetése miatt változtatunk a politikánkon" - jelentette ki.

Bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, aláhúzva: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt, ma pedig a bírósági rendszer "testületileg gyakorlatilag az államon kívül áll".

A járvány után tervezett tisztújító PiS-kongresszus kapcsán a 71 éves politikus elmondta: most még megpályázza újból a pártelnöki tisztséget. "De ez biztosan az utolsó alkalom lesz" - tette hozzá Kaczynski.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!