2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Jóváhagyták az új iraki egységkormányt

Irak valamennyi felekezetének részvételével létrejött az új egységkormány. A kormányfő a mérsékelt, síita Haider al-Abádi. A szunniták mellett végül a kurdok is adnak minisztert. A kurd képviselők előzőleg azt kérték az iraki törvényhozástól, hogy csatolják a kurd autonóm tartományhoz a kurdok lakta északi tartományokat, amelyeket az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fenyeget. Az új iraki kormány létrejöttét üdvözölte az Egyesült Államok, Barack Obama elnök telefonon ígért segítséget a terrorszervezet legyőzéséhez.

Az Iszlám Állam nevű fegyveres csoport felszámolása és Irak egységének helyreállítása vár az új iraki egységkormány vezetőjére. Haider al-Abádinak alig egy hónappal kinevezése után sikerült a bagdadi parlamentben elfogadtatnia a kabinet névsorát. Az arab ország valamennyi felekezete helyet kapott, így a többségi síiták mellett a szunniták, valamint a kurdok is. Csak a belügyi és a védelmi tárca élére nem sikerült minisztert találni, az új kormányfő egy hetet kért ehhez.

Az iraki kormányfő beszédében az dzsihádista fegyveresek támadása miatt összeomlott iraki hadsereg újjáépítését ígérte, és azt, hogy betiltják az államhatalmi szerveken kívül álló fegyveres szervezetet. Az Iszlám Állam ellen megalakult önkéntes síita milíciákat pedig egy leendő nemzeti gárdába szeretné beolvasztani.

Üdvözölte az új kormány megalakulását az Egyesült Államok is. Az amerikai elnök telefonon ígért segítséget az iraki miniszterelnöknek a Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban. Barack Obama a tervek szerint szerdán hirdeti meg az ezzel kapcsolatos stratégiáját. Ezzel megnyílt a lehetőség az amerikai katonai támogatás bővítése előtt. Washington a kabinet megalakulását szabta feltételéül, hogy segítse a bagdadi vezetést az Iszlám állam terroristái elleni harcban.

„Ez megkérdőjelezhetetlenül jelentős mérföldkő Irak számára, és ahogy Obama elnök világossá tette, hogy sarokköve az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseinknek. Néhány órával ezelőtt az iraki parlament, az etnikai és felekezeti megosztottságot félretéve, jóváhagyta az új egységkormányt, amely egy erős Irak megteremtése érdekében egyesíti az ország különböző közösségeit. Esélyt ad számukra, hogy felépíthessék a jövőjüket, amelyet minden iraki megérdemel. Most Irak vezetőin a sor, hogy ugyanazzal a céllal vezessék az országot, amellyel megalakították ezt az új kormányt” – fogalmazott John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az Iszlám Állam alakulatai június óta jelentős területeket foglaltak el Szíria után Irak északi részén, és kikiáltottak egy független kalifátust. Azóta több amerikai újságírót is kivégeztek

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!