2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Josep Borrell: A külső beavatkozás csak tovább rontja a helyzetet Líbiában

Véget kell vetni a külső beavatkozásnak Líbiában, az ugyanis csak rontja a helyzetet - szögezte le Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben.

  • Josep Borrell: A külső beavatkozás csak tovább rontja a helyzetet Líbiában

A belga fővárosban Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Franciaország külügyminisztere egyeztetett rendkívüli tanácskozáson az észak-afrikai országban kialakult helyzetről.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Borrell elítélte Törökország előző hétvégén megkezdett líbiai beavatkozását, és rámutatott, hogy a helyzet napról napra romlik, a megoldást pedig csakis a politikai rendezés hozhatja el.

"A harcoknak le kell állniuk, véget kell vetni az ellenségeskedésnek" - mondta.

A négy európai uniós tagállam külügyminisztere által kiadott hivatalos állásfoglalás megerősíti, hogy a nemzetközi közösség minden tagjának szigorúan tiszteletben kell tartania az ENSZ fegyverembargóját. Korábban Törökország ennek ellenére is küldött katonai felszereléseket a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű egységkormánynak.

"Minél inkább külföldi katonai segítségre támaszkodnak a líbiai harcoló felek, annál nagyobb mértékben kerülnek külső szereplők indokolatlan befolyása alá. Ez károsíthatja a nemzeti érdekeket és a térségbeli stabilitást" - emelték ki a külügyminiszterek.

Emellett hangsúlyozták, kerülni kell az olyan egyoldalú intézkedéseket, amelyek ürügyet képezhetnek a líbiai nép érdekeivel, valamint az európai érdekekkel ellentétes külső beavatkozásra.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este jelentette be, hogy már zajlik a török katonák Líbiába telepítése az egységkormány támogatása érdekében, az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok ellenében, aki tavaly áprilisban indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A tábornok azzal indokolta a hadjáratot, hogy meg akarja tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!