2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Johnson: Januárban kiléptetné az országot, Corbyn: Új népszavazást tartana

Azért lesz előrehozott választás, mert az eddigi parlament megakadályozta a Brexit végrehajtását - közölte a brit kormányfő egy tévévitában. Boris Johnson hangsúlyozta: nem ő szorgalmazta a voksolást, egyszerűen elkerülhetetlenné vált. Hozzátette: London január 31-én elhagyja az Uniót. Ezzel szemben a Munkáspárt vezetője újabb Brexit megállapodást és új népszavazást szorgalmazott. Sőt Jeremy Corbyn azt is bejelentette, hogy megengedné, hogy a skótok újabb függetlenségi népszavazást tartsanak.

  • Johnson: Januárban kiléptetné az országot, Corbyn: Új népszavazást tartana

Nagy-Britanniában egy héten belül másodszor csapott össze tévévitában a decemberi, előrehozott parlamenti választás két főszereplője: a konzervatív párti miniszerelnök és kihívója, a Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn.

A fő téma most is az évek óta húzódó Brexit folyamata volt.

A konzervatív kormányfő álláspontja változatlan: a szigetországnak mielőbb ki kell lépnie az Európai Unióból. Boris Johnson leszögezte: azért lesz előrehozott választás decemberben, mert eddig a parlament megakadályozta a Brexit végrehajtását. Hozzátette: ha a választók minél előbb el akarják hagyni az Uniót, akkor a konzervatívokat kell támogatniuk a voksoláson.

Azt hiszem ideje volna már pontot tenni az egész Brexitre, mert semmi nem rombolja annyira a brit politika megítélését, mint a három éve tartó Brexit vita. A politikusok kudarcot vallottak a kiválási folyamat során

- hangsúlyozta Johnson.

A Munkáspárt vezetője szerint mindenképpen új népszavazást kell tartani a kilépés miatt.

Először is hiteles kiválási megállapodást kötünk az Unióval. Másodszor ennek kapcsán tartunk egy újabb népszavazást, aminek tiszteletben tartjuk a végeredményét. Ha én lennék a miniszterelnök ebben az időben, semleges álláspontra helyezkednék, hogy aztán hitelesen képviselhessem az eredményt, és közelebb tudjam hozni egymáshoz a közösségeinket és az országainkat a végtelen vita folytatása helyett. Ami a skótok függetlenségi népszavazását illeti megengedném az újabb referendumot, de arra nem az új parlament korai szakaszában kerülne sor

- magyarázta Jeremy Corbyn.

A skót referendum kapcsán is eltérő álláspontot képvisel Johnson és Corbyn. A kormányfő ugyanis nem engedné meg, hogy a skótok újabb szavazást tartsanak az elszakadásról. A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a britek is megbánták már 2016-os döntésüket. Az adatok szerint a britek 47% voksolna most a maradásra, és csak 41%-uk a kilépésre. Az előrehozott parlamenti választást december 12-én tartják az Egyesült Királyságban.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!