2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Johnson: "A közös értékek és érdekek védelmében dolgozunk majd együtt Biden elnökkel"

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Államok Nagy-Britannia legszorosabb és legfontosabb szövetségese, és a brit kormány a közös értékek és érdekek védelmében működik majd együtt Joe Biden leendő demokrata párti amerikai elnök kormányával.

  • Johnson:

Johnson vasárnap este a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vállvetve küzd az olyan közösen vallott értékek védelméért, mint a demokrácia, a szólásszabadság, az emberi jogok, a szabadkereskedelem és a szabályokra épülő nemzetközi rend, mivel ezek mindegyike jelenleg világszerte veszélyben van.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Joe Biden korábbi nyilatkozataiban egyértelműen hibának minősítette Nagy-Britannia kilépését ez Európai Unióból (Brexit), a brit kormányfő kitérően úgy válaszolt: sokkal több tényező fűzi egymáshoz a két országot, mint amennyi elválasztja őket egymástól.

Arra a kérdésre, hogy nem vált-e még sürgetőbb feladattá a kereskedelmi megállapodás az EU-val már a következő napokban, miután az amerikai kormányváltás miatt immár nem lehetséges a London által szorgalmazott brit-amerikai kereskedelmi egyezmény elérése az Európai Unió és Nagy-Britannia között érvényben lévő, december végén lejáró átmeneti időszak végéig, Johnson azt mondta: két teljesen különböző dologról van szó.

Hozzátette: mindig is lelkes híve volt az EU-val kötendő kereskedelmi egyezménynek, e megállapodás körvonalai már meglehetősen élesen ki is rajzolódtak és a felek akaratán múlik a megállapodás elérése. Az amerikaiak azonban kemény tárgyalópartnerek, és az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás elérése soha semmilyen amerikai kormányzat alatt nem ígérkezett könnyedén teljesíthető feladatnak - mondta a brit miniszterelnök.

Boris Johnson egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány kitart-e a komoly vitákat kavaró belső piaci törvénytervezet mellett, annak ellenére is, hogy Joe Biden többször hangoztatott aggályai szerint a törvény alááshatja az észak-írországi rendezést megalapozó 1998-as nagypénteki megállapodást.

Johnson kijelentette, hogy a törvény éppen a nagypénteki egyezmény és az észak-írországi megbékélési folyamat védelmét szolgálja.

A londoni alsóházban szeptember végén beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

A javaslat azonban az EU megítélése szerint több pontban ellentmond a Brexit feltételeiről tavaly októberben elért megállapodás azon fejezeteinek, amelyek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozása.

Ezen a határon - amely januártól az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára lesz - az észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú ideje semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata párti elnöke nemrégiben, a belső piaci törvénytervezettel összefüggésben arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy "semmi esélye" nem lenne egy brit-amerikai kereskedelmi megállapodás jóváhagyásának, ha London bármilyen módon megsértené a nagypénteki egyezményt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!