2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Johnson: a kormány tárgyalni sem hajlandó az újabb skót függetlenségi népszavazásról

Johnson, aki a kelet-skóciai Inverkeithing kisvárosban mutatta be a kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programját, az esemény alkalmából tartott gyűlésen kijelentette: garantálja, hogy ha a konzervatívok jelentős többséggel megnyerik a december 12-én esedékes előrehozott parlamenti választást, London nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a skót kormány ismét referendumot írjon ki Skócia függetlenné válásáról.

  • Johnson: a kormány tárgyalni sem hajlandó az újabb skót függetlenségi népszavazásról

Johnson szerint ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra, a kérvényt tartalmazó levelet "minden tárgyalás nélkül vissza a feladónak jelzéssel látjuk el, és ezzel el az ügy részünkről el is lesz intézve".

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azonban már jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson ugyanis országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és a skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az Európai Unióból.

Boris Johnson a Konzervatív Párt keddi skóciai választási rendezvényén azonban kijelentette: a skótok öt évvel ezelőtt, amikor kétmillió skót mondott nemet a függetlenségre, már eldöntötték ezt a kérdést.

"Nicola Sturgeon személyesen tett ígéretet arra, hogy ez a döntés egy nemzedéknyi időre szól, és én számon kérem rajta ezt az ígéretet" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson hozzátette: Skóciát "megbénítja" a Skót Nemzeti Párt vezette skót kormány, amely egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy a választók a 2014-es referendumon az Egyesült Királyság egyben tartására voksoltak.

A brit miniszterelnök szerint London viszont arra nem hajlandó, hogy "az elmúlt háromszáz év legsikeresebb politikai unióját" - vagyis az Anglia, Wales, Skócia alkotta Nagy-Britanniát - szétrombolja.

A Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programja is a "No to indyref2" címet viseli.

Az angol politikai zsargonban meghonosodott, az independence (függetlenség) és a referendum szavak összevonásával alkotott "indyref2" műszó a második skót függetlenségi népszavazásra utal.

Nicola Sturgeon a BBC televízió előző esti interjúműsorában kijelentette: ha az Egyesült Királyság a brit kormány akaratának megfelelően valóban kilép az Európai Unióból és "viszi magával" Skóciát is, akkor Skócia arra törekedne, hogy függetlensége elnyerése után önálló tagországként visszaléphessen az EU-ba.

A skót miniszterelnök hozzátette: EU-illetékesekkel tartott eddigi tárgyalásaiból azt a következtetést vonta le, hogy ez "viszonylag gyorsan" megtörténhet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!