2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Joe Biden alkalmasságát vitatja egy hibáról szóló cikk szerzője + videó

Egy felmérés szerint Joe Biden eddig 2024-ben átlagosan több mint egy baklövést (1,3) követett el naponta. Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint az idős elnök szellemi képessége alapvetően kérdőjeleződik meg, ami a demokráciadeficit mellett globális biztonsági kockázatot is rejt magában

  • Joe Biden alkalmasságát vitatja egy hibáról szóló cikk szerzője + videó

Az elemzés 118 olyan nyilatkozatra, beszédre és sajtóértekezletre terjedt ki, amelyekről a Fehér Ház leiratot adott ki, és amelyeket a Fehér Ház munkatársai utólag bizonyítottan kijavítottak.

A módosítások Biden ténybeli tévedéseinek kijavításától kezdve a kihagyott szavak hozzáadásán át, egészen az elnök mondanivalójának teljes megváltoztatásáig terjedtek – jegyezte meg a hírportál.

Biden gyakori hibái komoly kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy alkalmas-e egy második négyéves elnöki ciklusra. 

81 évesen már most is ő a legidősebb elnök az amerikai történelemben, és egy második ciklus végén 86 éves lenne. A New York Times múlt hónapban közzétett felmérése szerint az amerikai választók 72 százaléka, köztük a demokraták több mint fele is egyetértett azzal, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy eredményes elnök lehessen.

A történelemben nem példa nélküli, hogy az Egyesült Államoknak idős vagy beteg vezetője legyen, de a probléma Joe Biden esetében az, hogy az idős elnök szellemi képességei kérdőjeleződnek meg

– mondta el lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogért Központ geopolitikai elemzője.

Amikor az Egyesült Államok elnöke belezavarodik a saját mondandójába, amikor eltéved a színpadon, amikor összekeveri a feleségét a húgával, amikor nem tudja, hogy melyik államban tartózkodik éppen vagy elfelejti, hogy az elnöki posztért küzd és nem a szenátori posztért, akkor azok nagyon súlyos kérdőjeleket vetnek fel a világ egyik legerősebb országa vezetőjének értelmi képességével kapcsolatban, mondta a szakértő.

Történt olyan is, hogy az amerikai elnök illedelmesen kezet fogott a levegővel egy beszédén.

 

Biden a sajtó előtt és füle hallatára megkérdezte a stábját, hogy válaszolhatna-e a közönség néhány kérdésére, és többször előfordult, hogy Bidennek nem hagyták, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire.

Ez a viselkedés és Joe Biden elnöksége egyfelől egy demokratikus deficitet is jelent, mert nagyon furcsa az, hogy egy több mint háromszázmilliós országban a baloldalon nem sikerült egy olyan jelöltet állítani, aki egyértelműen tudná demonstrálni a mentális hozzáértését, hangsúlyozta Koskovics Zoltán.

Ez egy mélyebb problémát is felvet, nevezetesen azt, hogy egy államot vezetni kell. Hogy egy államot annak vezetője irányítani tudjon, ahhoz fejben ott kell lennie. Ha ennyire egyértelműen megkérdőjeleződik az, hogy az ország legmagasabb rangú politikusa képes-e ellátni feladatát, akkor az amerikai állampolgárokban, de a világ más politikusaiban is felmerül az a kérdés, hogy valójában ki irányítja jelen pillanatban az Egyesült Államokat? – tette fel a kérdést az elemző.

– Megkérdezhetnénk azt is, hogy ha nem Joe Biden irányítja az USA-t, hanem valaki más helyette, akkor miért nem ez a valaki más indul a választásokon – tette hozzá.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Folyatjuk IRÁNY PÁRIZS! című rovatunkat, amelyben a párizsi olimpiára készülő magyar sportolókat igyekszünk bemutatni. Pici sérüléssel bajlódik, de ez sem zavarja abban, hogy Párizsból is aranyéremmel jöjjön haza. Szilágyi Áronnal a korábbi és leendő sikerekről is beszélgetett Rizmayer Mihály.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Putyin megszólalt Volodimir Zelenszkijről

Putyin megszólalt Volodimir Zelenszkijről

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Minszkben, ahol fehérorosz hivatali kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával egy és háromnegyed órás tárgyalást folytatott a közös orosz-fehérorosz kormányülés előtt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!