2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Jobbra fordul Brazília

A jobboldali jelölt nyerte a brazíliai elnökválasztást. A 63 éves korábbi katonatiszt, Jair Bolsonaro a szavazatok több mint 55 százalékát kapta. Bolsonaro, akit a kampány során megkéseltek, januárban veheti át a hivatalt.

  • Jobbra fordul Brazília

Bezártak a szavazóhelyiségek Brazília-szerte vasárnap. Latin-Amerika legnagyobb gazdaságában milliók járultak az urnákhoz az elnökválasztás második fordulóján. A brazil szavazóknak elegük van a korrupcióból és a növekvő bűnözésből, az előzetes felmérések szerint a jobboldal felé fordulnak.

„Tényleg a nulláról kell kezdenünk, ki kell takarítanunk. Nekünk, akiknek gyermekeink vannak, kell, hogy legyen reményünk, meg kell tisztítani mindent” – nyilatkozta egy szavazó.

A szavazatok 94 százalékának megszámlálása után a korábbi katonatiszt, a jobboldali Jair Bolsonaro a voksok 56 százalékát kapta meg, szemben a libanoni származású baloldali Fernando Haddaddal, akinek 44 százalék jutott.

„Önök a tanúim, hogy támogatni fogom az alkotmány, a demokrácia és a szabadság védelmét. Ez az én ígéretem, nem egy politikai párté, ez nem egy ember szava, ez egy eskü Istenhez” – mondta a megválasztott brazil elnök.

A választási bizottság is megerősítette, hogy a korábbi katonatiszt, a választási kampány során megkéselt Jair Bolsonaro nyerte az elnökválasztást.

„Az érvényes szavazatok 55,5 százalékát kapta Jair Messias Bolsonaro és 44,4 százalékát Fernando Haddad. Ezen eredmények alapján Jair Messias Bolsonaro statisztikailag is megválasztásra került, mint a Brazil Szövetségi Köztársaság elnöke, mert a fennmaradó szavazatok nem elegendőek ahhoz, hogy megváltozzon az eredmény” – közölte Rosa Weber, a választási bizottság elnöke.

Sao Paulóban és Rio de Janeiróban tüntetők lepték el az utcákat az eredmény ismeretében, van, ahol a rohamrendőrök könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen. Bolsonaro hívei pedig ahhoz a börtönhöz vonultak, ahol a korábbi baloldali elnököt, Lulát tartják fogva. A demonstrálók azt kiabálták: „maradj a börtönben Lula!”.

Fernando Haddad veresége ismeretében kijelentette, hogy továbbra is védeni fogja a demokráciát és annak a 45 millió embernek a szabadságjogait, aki rá szavazott. „Az életemet ennek az országnak adtam. Biztos vagyok benne, hogy emberek milliónak a nevében beszélek, akik szintén az életük, a saját jólétük fölé helyezték az ország sorsát. Azt szeretném nekik mondani, hogy amikor az ország utcáit láttam, minden régióban fájdalmat és rettegést láttam az arcokon, néhányan sírtak is. Ne féljetek, mi itt leszünk. Együtt vagyunk” – fogalmazott.

A megválasztott Bolsonaro azt ígérte a kampányban, hogy visszaszorítja a bűnözést, ennek pedig egyik eszköze az lesz, hogy a rendőrök nagyobb szabadságot kapnak a fegyverhasználatban, valamint hogy kiterjesztenék az önvédelmi célú fegyverviselés jogát az állampolgárok körében. Sokan viszont attól tartanak, hogy a januárban hivatalba lépő új elnök korlátozza majd az emberi és a polgári szabadságjogokat és a szólás szabadságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!