2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Jobboldali pártok arattak győzelmet a brazil kongresszusi választásokon

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnökkel szövetséges jobboldali pártok arattak győzelmet vasárnap Brazíliában a kongresszusi választásokon.

  • Jobboldali pártok arattak győzelmet a brazil kongresszusi választásokon

Az elnök jobboldali Liberális Pártja (PL), amely eddig 77 mandátummal rendelkezett, most 99 mandátumot szerzett az 513 fős képviselőházban, szövetségeseivel együtt pedig a képviselői helyek több mint felével rendelkezik.

A nagyobb meglepetést az okozta, hogy a szenátusi helyek harmadáért folytatott versengésben is a PL szerzett meg a 27 mandátumból 13-at, illetve további kettőt is megszerezhet a második fordulóban.

"Az esélyek és a jóslatok ellenére kétmillióval több szavazatot szereztünk az idén, mint 2018-ban" - közölte Bolsonaro mikroblogján hétfőre virradóra. "Ezen felül sikerült elfoglalnunk a legtöbb padot az alsóházban és a szenátusban, ami a legfőbb célunk volt" - fűzte hozzá.

Mindemellett Bolsonaro hátszelét élvező nyolc kormányzót választottak meg, illetve további nyolc ilyen jelölt győzelmére vannak kilátások a második fordulóban. "Ez a hazafiak legnagyobb győzelme Brazília történetében: a brazil terület 60 százalékát fogják olyanok kormányozni, akik védelmezik értékeinket, és egy szabadabb nemzetért küzdenek" - hangsúlyozta Bolsonaro Twitter-bejegyzésében.

A jobboldali sikerek a parlamenti és kormányzóválasztásokon, különösen az ország tehetősebb déli régióiban Bolsonarót tették a vasárnapi választások nagy győztesévé. Mindemellett sikerült elejét vennie annak, hogy kihívója, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfőt már az elnökválasztás első fordulójában megválasszák, és megszilárdította politikai bázisát, ami segíthet neki a további kormányzásban, amennyiben sikerül győzelmet aratnia az október 30-ra kitűzött második fordulóban.

Bolsonaro az elnökválasztás első fordulójában második helyen végzett a voksok 43,2 százalékával, kihívója, Lula da Silva 48,4 százalékot szerzett.

Bár a legtöbb politikai elemző még mindig Lula da Silva győzelmét valószínűsíti, nem számíthat zökkenőmentes kormányzásra. Lula da Silva Munkáspártja a mostani voksoláson tíz mandátummal többet szerzett, így 68 képviselővel rendelkezik az alsóházban, ahol a második legnagyobb frakciót alkotja. Ha meg is választják, a baloldali politikusnak nehéz lesz megvalósítania törvénykezési elképzeléseit egy jóval konzervatívabb összetételű kongresszusban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

További tagadás a dollárbaloldalon

További tagadás a dollárbaloldalon

Könnyebb lenne megítélni a helyzetet, hogyha világosabban és egyértelműen fogalmazna Márki-Zay Péter- kritizálta egykori kormányfő-jelöltjét a Jobbik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!