2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Jobboldali győzelem várható az osztrák választásokon

Hír TV

2019. szeptember 28., szombat 11:59

Előrehozott parlamenti választásra készülnek Ausztriában. A 183 tagú alsóház tagjait választják meg. A felmérések szerint újra jobboldali kormány alakulhat, csakúgy, mint az előző, 2017-es választások után.

Az előrejelzések szerint 12 százalékban zöld lesz az új osztrák parlament, mert a környezetvédelmet elsődleges feladatának tekintő párt újra képviselőket küldhet majd a törvényhozásba. Két éve nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, hiába zöld párti politikus az államfő 2016 óta.

A klímaváltozás megállításáért az utóbbi hetekben és hónapokban rendszeresen megtartott nemzetközi tiltakozóakciók viszont besegítettek az osztrák zöldeknek. Nőtt a népszerűségük.

A választók többsége ezzel szemben úgy látja, hogy a korábbi kancellár, Sebastian Kurz által vezetett Néppárt és koalíciós partnere, a Szabadságpárt összességében jól kormányozta az országot. A határozottabban lépett fel az illegális bevándorlás ellen és a háztartásokra nézve nagyon kedvező adóreformot fogadott el.

A közvélemény-kutatások szerint öt párt jut majd be az osztrák szövetségi parlamentbe, a liberálisok előtt a zöldek csak a negyedikek lesznek, a második és a harmadik helyért a szociáldemokraták és a Szabadságpárt versenyez egymással, miközben a jobbközép Néppárt győz majd.

Hír TV