2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Jelentősen csökkent a napi új megbetegedések száma Kínában

Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban.

  • Jelentősen csökkent a napi új megbetegedések száma Kínában

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén szerda éjfélig 394 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A napi új esetek száma január 29-e óta először esett ezer alá, és január 23-a óta a legalacsonyabb. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 74 576-ra emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 114 halálozással immár 2118 életet követelt a járvány.

A napi új fertőzöttek száma országos szinten immár harmadik napja csökken, míg a gyógyult esetek száma második napja haladta meg az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül pedig tizenhatodik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma - csütörtökön 45 új esetről számoltak be a csaknem egy hónapja lezárt tartományon kívülről.

A drasztikus visszaesésben azonban közrejátszik, hogy Hupej tartományban szerdán ismét megváltoztatták a diagnózisra vonatkozó kritériumokat. A bizottság arról számolt be, hogy eredetileg 628 új esetet regisztráltak a tartományban, de az új előírásoknak megfelelően a végleges adatból levonták azoknak a pácienseknek a számát, akiknél csupán klinikai diagnosztika - például mellkasi röntgen - alapján állapították meg a fertőzést.

A diagnózisra vonatkozó kritériumokat múlt csütörtökön bővítették ki úgy, hogy a klinikai diagnózis alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadták azokéhoz, akiknek az esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét. Csütörtöktől ismét csak a hagyományos vírusteszt alapján állapítják meg a fertőzöttek számát.

Szerda éjfélig a gyógyultak száma 16 ezer fölé emelkedett Kínában.

Vang Csen, a Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke azonban a csökkenő adatok ellenére szerdán a CCTV kínai hírcsatornának úgy nyilatkozott: a világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy az új típusú koronavírus - amelyet hivatalosan Covid-19-nek neveznek - az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet áldozatokat.

Meghalt a Diamond Princess üdülőhajó 2 japán utasa, Dél-Koreában megnőtt a fertőzöttek száma

Meghalt a Diamond Princess brit üdülőhajó 2 japán, az új típusú koronavírussal megfertőződött utasa, Dél-Koreában több mint 50-nel nőtt a kórban szenvedők száma, és egy ember meghalt - közölték pénteken helyi kormányzati források.

Az üdülőhajó két utasa, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt követően halt meg, hogy kórházba szállították őket - számolt be az NHK japán közszolgálati televízió kormányforrásokat idézve. Ezzel háromra emelkedett a Kínából kiindult járványban elhunytak száma Japánban. A két utas egy nappal azután halt meg, hogy a kéthetes jokohamai karantén lejárta után hatóságok megkezdték az utasok elengedését.

Csütörtökön bejelentették azt is, hogy egy japán járványügyi szakértő eltávolította a világhálóról azokat a videókat, amelyben bírálta a Diamond Princessen tapasztalt állapotokat. Ivata Kentaro, a Kobe Egyetemi Kórház orvosprofesszora bocsánatot kért azért, mert angol és japán nyelvű, több százezres nézettségű videói zavart keltettek. Ivata maga is járt a hajón kedden, ahol azt tapasztalta, hogy nem volt elkülönített, a fertőzöttek számára létesített zóna, illetve a nem fertőzöttek számára fenntartott övezet. Az orvos kaotikusnak nevezte a helyzetet. A videók megjelenését követően Kató Kaconobu japán egészségügyi miniszter és Szuga Josihide, a kormány főtitkára és szóvivője elutasította a professzor kritikáját. Kiderült az is, hogy Ivatát ugyan felengedték a hajóra, de aztán elküldték, mert nem azt tette, ami a feladata lett volna.

Dél-Koreában bejelentették, hogy jelentősen megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és elérte a 104-et. A hatóságok beszámoltak arról is, hogy a betegségbe belehalt egy ember, ő a vírus első dél-koreai halálos áldozata.

Az elmúlt napokban a legtöbben az ország délkeleti részén fekvő Tegu városában betegedtek meg. A hatóságok azt feltételezik, hogy a fertőzés egy helyi egyházközösségben ütötte fel a fejét. Az egyik hívőnél, egy 61 éves nőnél ugyanis a héten korábban már kimutatták a betegséget, és egy előzetes helyi felmérésben a mintegy ezer emberből, aki a templomot felkereste, 90 a koronavírusra utaló tünetekről számolt be.

A 2,5 milliós Tegu Dél-Korea negyedik legnépesebb városa. A település 22 víruskezelő központjába 24 orvost vezényeltek át. A hatóságok továbbra is sárga szinten, a harmadik legmagasabban tartják a járványkészültséget, és a lakosságot arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a nyilvános helyeket. Továbbra sem világos, hogy az országba hogyan jutott be a fertőzés.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 74 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 2118. Kínán kívül is több mint 20 országban felütötte a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezekben - beleértve az üdülőhajókat is - már közel ezer embert betegedett meg. A szárazföldi Kínán kívül immár kilencen haltak meg a betegségben.

Az új koronavírus az influenzához hasonlóan terjed kínai kutatók szerint

Új koronavírus-fertőzött betegek orr- és garatváladékának mintáit vizsgálva kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint az azonos családba tartozó SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed a korábban feltételezettnél.

Egy esetben arra is felfigyeltek a kutatók, hogy bár a betegnek nem voltak tünetei, a vírus jelen volt a szervezetében, ami megerősíti azt, hogy a betegség jellemző tüneteit nem mutató emberek is terjeszthetik az új koronavírust.

Bár a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban szerdán közzétett eredményeikről a szakemberek hangsúlyozzák, hogy azok előzetesek, tanulmányuk új bizonyítékkal szolgál arra, hogy az új koronavírus, amely már több mint 2100 halálos áldozatot követelt Kínában, nem olyan, mint a koronavíruscsalád más tagjai.

A kutatók Kanton tartományban vizsgálták meg 18 beteg szervezetében a koronavírus mennyiségét. Bár a betegség tüneteit nem mutatta, egy beteg orrában és garatában mérsékelt mennyiségű vírust találtak. A másik 17 beteg esetében kimutatták, hogy a vírus szaporodott rögtön azután, hogy az első tünetek megjelentek. Amikor az orrban több vírus van jelen, mint a garatban, az inkább az influenzához hasonlít, mint a SARS-vírushoz - írták a szakemberek.

A tünetet nem mutató beteg esetében is hasonló mintázatot mutattak ki. "Ez azt mutatja, hogy vírus a felső légúti szervekből terjed, és tünetmentesen is terjeszthetik emberek" - magyarázta Gregory Poland, a rochesteri Mayo Klinika virológusa, oltóanyagkutatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

A SARS-vírussal szemben - amely mélyen az alsó légutakban okoz fertőzéseket és tüdőgyulladást - a Covid-19 úgy tűnik, hogy mind a felső,mind az alsó légutakban jelen van. Ezért lehet képes nemcsak súlyos tüdőgyulladást okozni, hanem az influenzához vagy a náthához hasonlóan könnyebben terjedni.

"Ez a vírus jóval inkább képes emberek között terjedni, mint más új koronavírus. Ez az influenzavírus terjedéséhez hasonló" - erősítette meg Kristian Andersen, a La Jolla-i Scripps Kutatóközpont immunológusa.

A kutatók szerint ezért más megközelítés szükséges a megfékezéséhez, mint amit alkalmaztak a SARS-járvány esetén.

Amerikai kutatók felvázolták az új koronavírus egyik kulcsfehérjéjének a háromdimenziós atomméretű szerkezetét, ami áttörést jelenthet a vírus elleni oltóanyag, terápiás antitestek fejlesztésében, a betegség diagnosztizálásában.

A Science című tudományos folyóirat honlapján bemutatott tanulmányukban az Texasi Egyetem és az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet kutatói kriogenikus elektronmikroszkóppal térképezték fel a Covid-19 tüskés fehérjéjét a után, hogy kínai kutatóktól megkapták a vírus genomjának szekvenciáját.

A kutatók azt találták, hogy a Covid-2019 új koronavírus a SARS-vírussal azonos ACE2 receptorhoz kötődik, de az új koronavírus esetében az ACE2 kötődése tízszer, hússzor magasabb, mint a SARS-vírus esetében. Ez adhat magyarázatot az új koronavírus emberek közötti könnyebb terjedésére - magyarázta Jaso McLellan, az egyetem professzora, a tanulmány vezetőszerzője.

Londoni elemzők: ezer milliárd dolláros globális növekedési veszteséget okozhatna egy világjárvány

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint ezer milliárd dollárt is meghaladó globális növekedési veszteséget okozhatna az idén az új típusú koronavírus, ha terjedése világjárvánnyá szélesedne.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics csütörtökön bemutatott, több forgatókönyv-változatot tartalmazó tanulmányában kiemeli, hogy az eddig kimutatott fertőzések 99 százaléka, a halálesetek 99,7 százaléka Kínában, a járvány gócpontjában történt.

A ház hangsúlyozza azt is, hogy alapeseti előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatásai az idei év első felében koncentrálódnak, és utána a vírus terjedését sikerül megfékezni.

Ennek alapján a cég azzal számol, hogy a kezdeti meredek visszaesések után a világgazdaság teljesítménye ismét élénkülésnek indul.

Az egyik kedvezőtlen forgatókönyv-változat azonban azt modellezi, hogy a járvány Ázsiára, a másik azt, hogy az egész világra szétterjed. Az előbbi a cég szerint 400 milliárd, az utóbbi 1100 milliárd dollár globális növekedési veszteséget okozna az idén.

Két szlovén állampolgár is megfertőződött a Diamond Princess üdülőhajón

ét szlovén állampolgár is megfertőződött a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajón, a Diamond Princess-en - közölte csütörtökön a szlovén külügyminisztérium. 

Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal (NIJZ) munkatársa a külügyminisztériummal tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: bár a pár a fertőzés ellenére tünetmentes és jól érzi magát, csütörtökön reggel Japánban kórházba szállították őket. Ők az első szlovén állampolgárok, akik a COVID-19 nevű koronavírussal fertőződtek.

Hozzátette: a hajón tartózkodó másik négy szlovén állampolgár közül - akik nem betegek - ketten csütörtökön reggel már hazarepültek Szlovéniába.

Mint mondta, a repülőtéren egy orvoscsoport ismételten megvizsgálta, és fertőzéstől mentesnek nyilvánította őket.

Elővigyázatosságból azonban 14 napig még otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk - hangsúlyozta.

Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője úgy nyilatkozott: a másik két szlovén állampolgárt is megpróbálják mielőbb hazajuttatni Japánból, de egyelőre nem tudják, hogy ez mikor történhet meg, mert a japán hatóságoknak fenntartásaik vannak a repülőgépen történő evakuálással szemben, így a folyamat elhúzódhat.

Jelezte továbbá, hogy Ljubljana megkísérli a lehető leghamarabb evakuálni a pozitív eredményt mutató párt is.

Maja Socan ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a Japánban hatályos protokoll szerint a fertőzött, de tünetmentes betegeket kórházba szállítják, ahol 12 nappal később, majd újabb 12 nap múlva megvizsgálják COVID-19 vírusra. Amennyiben az utolsó teszt negatív, az orvosok úgy dönthetnek, hogy a fertőzés már lezajlott, és a betegek szabadon távozhatnak.

Noha a Diamond Princess 3700 utasa közül a fertőzöttek száma szerdára elérte a 620-at, az egészséges utasok hivatalosan is elhagyhatták a hajót, amely február 5-e óta vesztegel Jokohama kikötőjében. A fertőzöttek nagyrészt idős emberek, az utasok mintegy fele japán állampolgár.

Tiltakoznak az ukrán településen, ahol a Kínából evakuáltakat elhelyezték

Heves tiltakozás fogadta csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településén, hogy a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a település szanatóriumába szállították - számoltak be ukrán híradások. 

A poltavai Novi Szanzsariban helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, amiért az ő településük szanatóriumában helyezték el az evakuáltakat.

Eredetileg 48 ukránt és 29 külföldit szállított volna Ukrajnába a SkyUp légitársaság gépe - amely szerdán indult a kínai Hupej tartomány székhelyéről -, de két ukrán és egy kazah állampolgár lázas volt, ezért őket már eleve nem engedték felszállni a gépre, egy ukrán utas más okból állt el az utazástól, egy kazah utas pedig a kazahsztáni Almatiban leszállt a járatról.

Az Ukrajnába érkezettek az eddigi vizsgálatok szerint mind egészségesek, de két hétig a szanatóriumban tartják őket, szigorú karanténban - közölte a kormány, hozzátéve, hogy aki közülük megbetegszik, azt azonnal elkülönítik a többiektől. Az egészségügyi intézmény területét az ukrán nemzeti gárda vonta őrizet alá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen a Facebookra is feltett közleményében arra kérte a közvéleményt, hogy őrizzék meg emberségüket az evakuáltak iránt, ne essenek pánikba és ne dőljenek be a hisztériakeltőknek.

Novi Szanzsariban ennek ellenére elszabadultak az indulatok, néhányan még a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

A helyi tanács képviselői Zelenszkijhez fordultak azzal a kéréssel, hogy szállítsák el a településről az evakuáltakat, mert szerintük az ő szanatóriumuk nem alkalmas az ellátásukra. Egyebek mellett azt a kifogást hozták fel, hogy az intézmény szennyvízcsatornája nincs elkülönítve a település csatornahálózatától, ami szerintük a koronavírus-fertőzés elterjedésével járhat. A kormányzat viszont mindenkit biztosított afelől, hogy a szanatóriumban keletkező minden hulladékot speciális eljárással semlegesítik, és abból semmi sem kerülhet a település csatornahálózatába.

Ukrajna a saját állampolgárain kívül azoknak az országoknak az állampolgárait evakuálta Vuhanból, amelyek ezt kérték. Így nyolc argentint, öt dominikait, öt ecuadorit, négy salvadorit, két Costa Rica-it, egy izraelit, egy montenegróit, egy panamait és egy kazahsztánit menekítettek ki.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!