2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Japánban jóváhagyják a remdesivir gyógyszert a Covid-19 betegségre

MTI

2020. április 27., hétfő 17:38

A japán kormányfő hétfőn bejelentette, hogy várhatóan hamarosan jóváhagyják a remdesivir vírusölő gyógyszert az új koronavíris okozta Covid-19 betegség ellen.

 

Abe Sindzó azt nem mondta meg, hogy erre mikor kerül sor, de egy kormányzati forrás szerint legkorábban a jövő hónapban lehetséges. Japánban ez az első - egyébként sokak által vitatott hatékonyságú - gyógyszer, amelyet hivatalosan is érdemesnek tartanak alkalmazni a kór ellen.

"A gyógyászati jóváhagyás valószínűleg rövidesen meglesz" - mondta Abe a parlamentet tájékoztatva.

A remdesivirt az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola betegség lehetséges ellenszereként. Klinikai tesztelését egy nemzetközi orvoscsoport végzi súlyos Covid-19-es betegek esetében, és a reményeik szerint még áprilisban be is fejezik a kipróbálását. A cég azonban a múlt héten azt közölte, hogy a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott.

A New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai vannak például a vesére nézve, amely a páciensek negyedénél károsodást szenvedett.

Japánban az influenza ellenes Avigan (favipiravir) nevű gyógyszerrel is saját klinikai próbákat végeznek Covid-19-es betegekkel, várhatólag június végéig. Egy kínai orvosi tanulmány szerint ennek a szernek a hatékonyságáról jó tapasztalatok vannak. A kutatók figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy várandós nők esetében nem alkalmazható, mert születési rendellenességet okozhat.

MTI