2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:25

Külföld

Japánban jóváhagyják a remdesivir gyógyszert a Covid-19 betegségre

A japán kormányfő hétfőn bejelentette, hogy várhatóan hamarosan jóváhagyják a remdesivir vírusölő gyógyszert az új koronavíris okozta Covid-19 betegség ellen.

  • Japánban jóváhagyják a remdesivir gyógyszert a Covid-19 betegségre

 

Abe Sindzó azt nem mondta meg, hogy erre mikor kerül sor, de egy kormányzati forrás szerint legkorábban a jövő hónapban lehetséges. Japánban ez az első - egyébként sokak által vitatott hatékonyságú - gyógyszer, amelyet hivatalosan is érdemesnek tartanak alkalmazni a kór ellen.

"A gyógyászati jóváhagyás valószínűleg rövidesen meglesz" - mondta Abe a parlamentet tájékoztatva.

A remdesivirt az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola betegség lehetséges ellenszereként. Klinikai tesztelését egy nemzetközi orvoscsoport végzi súlyos Covid-19-es betegek esetében, és a reményeik szerint még áprilisban be is fejezik a kipróbálását. A cég azonban a múlt héten azt közölte, hogy a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott.

A New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai vannak például a vesére nézve, amely a páciensek negyedénél károsodást szenvedett.

Japánban az influenza ellenes Avigan (favipiravir) nevű gyógyszerrel is saját klinikai próbákat végeznek Covid-19-es betegekkel, várhatólag június végéig. Egy kínai orvosi tanulmány szerint ennek a szernek a hatékonyságáról jó tapasztalatok vannak. A kutatók figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy várandós nők esetében nem alkalmazható, mert születési rendellenességet okozhat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!