2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Külföld

Jan Mainka: A német sajtó a magyar ellenzék szekerét tolja

„Diktátum: nyugati újságírók és a magyar ellenzékhez való távolságtartásuk hiánya” – valódi kuriózum németül olvasni ezt egy újság címlapján. A Budapester Zeitung márpedig egész lapszámot szentelt a kérdésnek, amely 2010 óta uralja az egymást követő Orbán-kormányok és a német nyelvű sajtó viszonyát. Jan Mainka kiadó-főszerkesztő a Magyar Nemzetnek elmondta: otthoni kollégáit baloldali meggyőződésük vezérli, amely erősebb a tények tiszteleténél.

„Orbán Viktor miniszterelnök uszít a melegek, a leszbikusok és mások ellen, akik nem követik buzgón a konzervatív családeszményt” – írta riportjában a Der Spiegel német hírmagazin. „A náci párhuzamok gyakoribbá váltak Budapesten az elmúlt hetekben… Az Orbán-kormány udvarol az antiszemitáknak, és antiszemita retorikát alkalmaz” – tromfolt a német közszolgálati Deutsche Welle.

Több mint tíz éve folyamatosan negatív az egymást követő Orbán-kormányok visszhangja a fősodrú német nyelvű médiában, legyen szó Németországról vagy Ausztriáról. Ez ellen a berlini és a bécsi magyar nagykövetek is több alkalommal szót emeltek a helyi médiailletékeseknél a lapunk birtokába került levelezések szerint. Több ezért egyszerű kivételnél a német nyelvterületen a hazánkban élő németek lapja, a Budapester Zeitung legfrissebb száma, amelynek címlapsztorija „Diktátum: nyugati újságírók és a magyar ellenzékhez való távolságtartásuk hiánya”.

A legfrissebb példák, amelyeket megemlít a lap, az Arte francia–német kulturális csatorna Hello, diktátor úr! című „dokumentumfilmje”, amely huszonkét Orbán-ellenes nyilatkozó mellett a másik oldalról csak Kovács Zoltán államtitkárt szólaltatta meg, illetve Skrabski Fruzsina családpárti aktivista esete a Süddeutsche Zeitunggal. Elmondása szerint korrekt interjút készített vele a vezető liberális lap, ám a megjelent szöveg már lejárató riport lett.

Hiányzik Németországban a tényekről tudósító klasszikus újságírás: az ő megközelítésük az álláspontjukat is kifejező Haltungsjournalismus, és egyfajta tanítómesterként próbálnak fellépni az olvasók felé. Ez agitációs és propagandamunka, amelyhez csak hozzáigazítják a tényeket. Általánosságban is így van ez, nem csak Magyarországra vonatkozik – mondja a Magyar Nemzetnek Jan Mainka, több mint harminc éve Magyarországon élő német újságíró, a Budapester Zeitung kiadója és főszerkesztője, aki Szakmaiatlan szimbiózis címmel írt vezércikkében bírálta, hogy otthoni kollégái a magyarországi ellenzékhez húznak.

A felmérések szerint a német újságírók abszolút többsége baloldali vagy zöld beállítottságú. Feladatuknak tekintik, hogy a magyarországi tudósításokon keresztül hozzájáruljanak az Orbán-kormány megbuktatásához, az ellenzék és az ellenzékhez húzó civil szervezetek megsegítéséhez. Szerintük ez egy gonosz kormány, amelytől meg kell szabadulni.

Nagy problémájuk ugyanakkor, hogy a magyar migrációs politika vagy családpolitika Németországban is népszerű lenne. Ezért inkább úgy fordítják a szót, hogy a magyar vezetés homofób vagy kirekesztő, antiszemita. Rendre ugyanazok a módszerek és manipulatív jelzők köszönnek vissza, amelyeket aztán egyre-másra ismételgetnek. Ha Orbán Viktorról van szó, kötelezően hozzáteszik: vitatott, populista, nacionalista vagy ilyesmi. Ugyanez a finom manipuláció az illusztrációknál is jelen van: mindig próbálnak minél előnytelenebb fotót használni a magyar miniszterelnökről. Miközben pedig alig érdekli őket, pontosan mit mond a kormányoldal, minden szűrő nélkül készpénznek vesznek mindent, ami az ellenzéktől jön – mondja Mainka, aki szerint mindez belső meggyőződésből fakad, nem külső nyomás eredménye.

Engem már tíz éve nem kérdeznek, mert nem illek bele a Magyarország-képükbe. Tőlem nem kapnak olyan idézeteket, amelyeknek hasznát vennék. Én több mint harminc éve két világ között élek, így nap mint nap össze tudom hasonlítani egyiket a másikkal

– teszi hozzá.

Nemigen kaptunk negatív visszajelzéseket, és talán azért nem, mert szakmai, nem pedig politikai alapon bíráltuk a német kollégákat. A Twitteren persze egy, német állami támogatást élvező német kolléga rám támadt, hogy mennyi állami pénzt kaptam ezért a magyar kormánytól? Úgy látszik, megszólítva érezte magát. Van rá oka… Válaszoltam neki, hogy egy fillért sem, különben most nem kényszerültünk volna rá, hogy hetiről kéthetire ritkítsuk a magazinunk megjelenését – mondta a főszerkesztő.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Egy zsinagógát robbantott volna fel egy szír fiú Németországban, letartóztatták

A hatóságok külföldi hírszerzőktől kapták a fülest, hogy valaki a neten egy zsinagóga elleni támadásról chat-el. 2021. szeptember 16.

Nőtt júliusban az afgánok által beadott menedékkérelmek száma az EU-ban

A legtöbb kérelmet még mindig a szírek adják be, de dinamikusan nő az afgán menedékkérők száma. 2021. szeptember 16.

Földrengés pusztított a dél-kínai Szecsuanban

Hárman meghaltak, hatvanan megsérültek, miután hatos erősségű földrengés pusztított a kínai Szecsuan tartományban. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!