2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Izraeli kommandósok razziáztak Jerikóban

Egy éjszakai razzia során kialakult tűzharcban az izraeli kommandósok lelőttek öt, és megsebesítettek több palesztin fegyverest a Ciszjordánia középső részén fekvő Jerikóban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

  • Izraeli kommandósok razziáztak Jerikóban

A kommandósok célja annak a Hamász-csoportnak a kézre kerítése volt, amely egy héttel ezelőtt merényletet kísérelt meg egy étterem vendégei ellen, de elmenekültek és elrejtőztek, miután fegyverük csődöt mondott.

Az éjszakai razzia során felismerték az Almog-kereszteződésben lévő étterem elleni akciót megkísérlő egyik fegyverest, aki tüzet nyitott az izraeli biztonságiakra. Üldözőbe vették, és ő elvezette őket a Jerikó melletti Akbat Dzsaber nevű menekülttábor sikátoraiban a palesztin fegyveresek rejtekhelyéhez, ahol tűzharc bontakozott ki.

Az izraeli hadsereg vegyes, férfiakból és nőkből álló kommandós egységei és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös akciójában öt palesztin életét vesztette, s a palesztin egészségügyi minisztérium szerint három civil is megsebesült az izraeli tűzben, egyikük súlyosan.

Az összecsapásban meghalt az iszlamista radikális Hamász szervezet több harcosa, köztük Rafat Vaal Avdat, Malek Oni Lafi, Adham Magdi Avdat és Ibrahim Vaal Avdat, akik részt vettek az étterem elleni támadásban. Az izraeli katonák őrizetbe vettek hat palesztint, köztük legalább két, viszonylag jelentős Hamász-vezetőt.

Ezzel egy időben a menekülttábor egy másik részén meglőttek egy további merénylőt, és szintén letartóztattak több fegyverest.

A palesztinok beszámolói szerint szokatlanul nagyszabású akció zajlott, amelyet "mészárlásként" határoztak meg. Azt állították, hogy az összecsapások során lelőttek egy kis méretű izraeli katonai drónt, majd felgyújtották.

Az izraeli hadsereg szóvivői azt közölték, hogy a körülbelül egy héttel ezelőtt két fegyverrel és golyóálló mellényekkel felszerelt terrorista lövöldözni próbált az Almog-kereszteződésben lévő vendéglő mintegy harminc vendégére, de fegyverük csődöt mondott, s elmenekültek Jerikó felé.

Az izraeli biztonságiak azóta megtudták, hogy családtagjaik és helyiek segítségével elbarikádozták magukat az Akbat Dzsaber menekülttábor egyik rejtekhelyén, és újabb merényletre készültek. Szombaton razziát indítottak elfogásukra, melyben 15 palesztint tartóztattak le órákig tartó tűzpárbaj után, de az étterem elleni merénylőket nem sikerült elfogniuk.

A Jordán völgyében található Jerikóban szokatlannak számítanak az izraeli razziák, mindeddig ezt a várost tekintették Ciszjordánia legnyugodtabb palesztin településének.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!