2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Izraeli csapás Szíriában

Az izraeli légierő újabb csapást mért egy, a libanoni Hezbollahnak szánt rakétaszállítmányra Szíriában. A támadást egy izraeli illetékes is megerősítette. A héten ez már a második légitámadás. Az amerikai elnök szerint a zsidó államnak joga van megakadályozni, hogy nehézfegyverek kerüljenek a vele ellenséges csoportokhoz. Közben a damaszkuszi rezsim folytatja a civilek elleni mészárlásokat.

Hatalmas robbanások rázták meg a Damaszkusz külvárosában lévő katonai komplexumot. A támadásról először a szír állami tévé adott hírt, és amatőr felvételeket mutatott be az égő raktárról. Később nyugati hírszerzési források, majd egy magas rangú izraeli illetékes is megerősítette, hogy a zsidó állam légi ereje hajtotta végre az akciót.
A szír főváros közeli kutatóközpontban fejlesztik a szíriai rakétákat, de a célpont ezúttal a fegyverraktár volt, amelyben iráni Fateh-110 rakétákat tároltak. A fegyvereket a libanoni síita Hezbollah szervezetnek szánták.
Az izraeli légierő januárban is támadta ezt a létesítményt, de péntek éjjel is egy Libanonba szánt rakétaszállítmányt semmisítettek meg. Izrael már korábban bejelentette, hogy beavatkozik, ha fennáll a veszélye annak, hogy Szíriából fegyverek kerülhetnek a zsidó állam ellen harcoló, és a szír elnökkel szövetséges Hezbollah vagy más csoportok birtokába. A Costa Ricában tartózkodó amerikai elnök nem kommentálta a korábbi támadást. „Nem fogom kommentálni azt, ami tegnap Szíriában történt. Meghagyom az izraeli kormánynak, hogy megerősítse vagy cáfolja az állítólagos bombázás hírét. Ahogy korábban is mondtam, Izraelnek joga van megvédeni magát attól, hogy olyan terrorszervezetek jussanak korszerű fegyverekhez, mint a Hezbollah” – mondta Barack Obama.


Közben a szír kormányerők mészárlásáról került nyilvánosságra egy videofelvétel. Jogvédők szerint a héten a nyugati országrészben fekvő falvakban több mint 100 szunnita civilt öltek meg, az áldozatok között sok gyerek és nő van. Az érintett területekről tömegesen menekülnek az emberek. A szír elnök a kormányerők akcióiról nem beszélt, a megdöntéséért harcoló fegyvereseket viszont gyáva terroristáknak nevezte. „A történelem során a terrorizmus a gyávák fegyvere volt. Csak az fordul a terrorizmushoz, aki gyenge. Ezért támadnak gyerekeket és tanárokat. De amikor meglátják a szír hadsereget, elmenekülnek” – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök.

A 3 éve tartó szíriai polgárháborúban az ENSZ szerint 70 ezren vesztették életüket és több mint 1 millióan menekültek el a szomszédos Jordániába, Törökországba és Libanonba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!