2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Izraeli befolyás az amerikai választásokon?

Donald Trump egyik kampánytanácsadója, Rick Gates a 2016-os elnökválasztási folyamat idején egy izraeli céggel egyeztetett az előválasztás befolyásolásáról Trump javára, egyebek közt a közösségi média manipulálásával – írta a The New York Times amerikai lap internetes felületén hétfőn.

  • Izraeli befolyás az amerikai választásokon?

A lap azt állítja: Rick Gates arról egyeztetett a Psy-Group nevű izraeli magáncéggel – amelynek munkatársai volt hírszerzők – hogy milyen módszerekkel lehetne befolyásolni a választói akaratot. Felmerült, hogy az izraeliek a közösségi médiában létrehoznak hamis fiókokat, álprofilokat, továbbá hírszerzési módszerekkel információkat gyűjtenek a republikánus elnökjelölt politikai ellenfeleiről, beleértve a republikánus elnökjelöltségre pályázó többi republikánus politikust és Hillary Clintont, a Demokrata Párt elnökjelöltjét is. A The New York Times által idézett dokumentumok szerint Gates azt szerette volna elérni, hogy a választók Trumppal rokonszenvezzenek. A Psy-Group több javaslattal is előállt, de a lap hangsúlyozta: nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trump kampánycsapata élt volna az ajánlataikkal, és egy idő után maga Rick Gates is elvesztette az érdeklődését a cég iránt.

A lap szerint az ügyet a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálja. A Mueller-bizottság feladata annak feltárása, hogy összejátszottak-e a Trump-kampány munkatársai az oroszokkal a 2016-is elnökválasztási kampány idején.

A lap információi szerint a Mueller vezette bizottság kivizsgálta a céget, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei több órát töltöttek a Psy-Group munkatársainak kikérdezésével. Az idén a szövetségi nyomozók bírói végzéssel fordultak az izraeli rendőrséghez és az izraeli igazságügyi minisztériumhoz, kérve az izraeli Petah Tikvában bejegyzett cég számítógépeinek lefoglalását.

A Psy-Group ellen jelenleg felszámolási eljárás folyik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!