2019. december 11.,
szerda, Árpád napja

Izrael csapást mért a Hamász katonai célpontjaira

MTI, Hír TV

2019. március 27., szerda 07:46, frissítve: szerda 11:58

Az izraeli hadsereg vadászgépei kedden késő este csapást mértek a Hamász radikális iszlamista terrorszervezet katonai célpontjaira a Gázai övezet déli részén, válaszként arra, hogy a területről előzőleg ismét rakétával támadtak izraeli területet.

A rakéta a Gázai övezettel szomszédos Eskol térségében, lakott területen kívül csapódott be, nem okozott kárt emberéletben vagy anyagiakban.

Az izraeli gépek a Hamász egyik katonai táborára mértek csapást, valamint egy fegyverraktárra Hán-Júniszban. A gázai fegyveresek újabb rakétákkal válaszoltak a támadásra, de azok lakatlan területen csapódtak a talajba.

Izrael és a Hamász elkeseredett harcot folytat egymással azóta, hogy az iszlamista szervezet 2007-ben ellenőrzése alá vonta Gázát. A felek három háborút és több tucatnyi összecsapást vívtak.

Legutóbb azért robbant ki erőszak, mert hétfőn a Gázai övezetből rakétával támadták egy közép-izraeli település egyik lakóépületét, és heten megsebesültek.

Szakértők szerint Izrael azért nem jutott dűlőre a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon, mert Izrael teljes nyugalmat szeretne, a rakétatámadások beszüntetése mellett a határ menti erőszakos, zavargásokba forduló tüntetések és robbanószerkezetek léggömbökkel izraeli területre juttatásának leállítását követeli, de ezekről a Hamász egyelőre nem hajlandó lemondani.

Gázából egyből válasz érkezett

A Gázai övezetből a szomszédos északi várost, Askelónt támadták egy rakétával másfél órával az éjszakai izraeli légicsapást követően – jelentette szerda reggel a Jediót Aronót című újság honlapja, a ynet.

A vaskupola védelmi rendszer rakétája befogta az Askelón ipartelepe felé tartó lövedéket, és ezért az nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.

Előzőleg izraeli vadászgépek egy kedd esti gázai rakétacsapást követően a Gázai övezet déli részén, Rafiahnál lőtték a radikális iszlamista terrorszervezet célpontjait – számolt be a hadsereg szóvivője.

„A Hamász terrorszervezet a felelős mindenért, ami a Gázai övezetben történik” – közölte a szóvivő. „Az izraeli hadsereg elszánt arra, hogy megtegyen bármit Izrael polgárainak védelmében, és felkészült bármilyen helyzetre” – tették hozzá.

Előzőleg, kedd délután Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvételével helyzetértékelő és feladatmeghatározó tanácskozást tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszálláson, majd újabb egységeket vezényeltek az övezet mellé, és tartalékosok további behívásáról határoztak.

(Kezdőkép: twitter.com/PressTV)