2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:30

Külföld

Iszlám migránsok körében razziáztak az osztrák hatóságok

Az osztrák biztonsági erők a héten országszerte razziákat hajtottak végre feltételezett iszlamista szélsőségesek ellen – írta meg a Mandiner. A lap hozzáteszi: a megelőzési célú rajtaütések összesen 72 embert vettek célba kedden.

  • Iszlám migránsok körében razziáztak az osztrák hatóságok

Az akciót a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója előtti napra időzítették, mert a tapasztalatok szerint azok a merényletek máig jelképes erejűek a szélsőségesek köreiben, és már több alkalommal inspiráltak újabb támadásokat – közölte az osztrák állambiztonsági és hírszerzési igazgatóság.

A közleményben felidézték: tavaly az osztrák hatóságok meghiúsítottak egy tervezett merényletet, amelyet az évfordulón akartak elkövetni a bécsi központi pályaudvaron. Az évnek ezen a napján világszerte továbbra is magas a kockázat – hangsúlyozták az osztrák hatóságok. A Cobra különleges rendőrségi egység tagjai lakásokban és börtöncellákban hajtották végre a razziát, több gyanúsítottat kihallgattak, és digitális eszközöket foglaltak le, hogy azokon radikális iszlamista propaganda nyomai után kutassanak. Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója kiemelte, hogy az utóbbi hetek eseményei megmutatták, milyen fontos a biztonsági ügynökségek közötti együttműködés a szélsőséges támadások kivédésében.

Augusztus elején két, radikális nézeteket valló fiatalt vettek őrizetbe, aki merényletre készült Taylor Swift bécsi koncertjén. Az Iszlám Állam terrorszervezet által inspirált gyanúsítottak több tízezer ember megölését tervezték a bécsi stadionban. Gerhard Karner belügyminiszter azt szorgalmazta, hogy bővítsék a nyomozók hatáskörét annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják elejét venni a tervezett merényleteknek.

Jelenleg Ausztriában a nyomozó hatóságok gyakran kénytelenek más országok hírszerzési értesüléseire hagyatkozni, például a Taylor Swift-koncert esetében is, amikor az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette az osztrák hatóságokat a készülő terrortámadásról. Más külföldi hírszerzési szolgálatokkal ellentétben Ausztriában a nyomozók törvényesen nem figyelhetnek meg elektronikus üzenetváltásokat.

Forrás: Mandiner

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Both Hunorral, Móczár Gáborral és Szűcs Gáborral beszélgettünk. Elsőként arról, vajon milyen jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy árvízi veszélyhelyzet idején kötekedjen valós segítség helyett. De megnyugtatunk mindenkit: nem csak nálunk vannak ilyen alakok, az osztrákoknál is találni politikai hullarablókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

Matteo Salvinire a palermói ügyészség emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt kérte hat év börtönbüntetés kiszabását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!