2020. március 30.,
hétfő, Zalán napja

Ismét tüntettek Franciaországban a nyugdíjreform ellen

Hír TV

2020. január 17., péntek 08:52

Több tízezren vonultak utcára újra Franciaországban a nyugdíjreform elleni tüntetéseken. A Párizsban hatodik hete tartó közlekedési sztrájk és a francia kormány kompromisszumos javaslata ellenére a szakszervezetek újra tömeges munkabeszüntetésre és tüntetésre szólították fel az embereket. Az összesítések szerint mintegy 187 ezren vettek részt a tüntetéseken, míg az első alkalommal még több mint 800 ezren. A nyugdíjreform célja a jelenlegi 42-féle ellátás egységesítése.

 

 

A Párizsban hatodik hete tartó közlekedési sztrájk és a francia kormány kompromisszumos javaslata ellenére a szakszervezetek még mindig tízezreket tudtak utcára vinni.

Főleg a nagyvárosokban tartottak tüntetést a 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése ellen tiltakozók.

Az összesítések szerint nagyjából 190 ezren vettek részt a demonstrációkon, ez jelentős vissza esés az első tüntetéshez képest, amelyen 800 ezren vettek részt.

A nyugdíjreform leginkább kifogásolt része az, hogy

a kormány 2027-től 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét.

A jelenlegi 62 éves korhatáron hivatalosan nem változtatna a kormány, de egy új pontrendszer arra ösztönözné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak. Így a nyugdíjrendszer nem válna veszteségessé.

Ezen a terven hajlandó lenne változtatni Edouard Philippe miniszterelnök, ha a szakszervezetek április végéig olyan javaslatot tesznek le az asztalra, amellyel meg lehetne tartani a nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlyát.

A kormány javaslatát követően a tömegközlekedésben napról napra javul a helyzet, egyre több járat közlekedik, de a sztrájk egyelőre nem ért véget. Az állami vasúttársaság szerint a vállalat munkabeszüntetés miatti bevételkiesése az egymilliárd euróra, vagyis nagyjából 335 milliárd forintra tehető.

A szakszervezetek január 24-ére hirdettek újabb tiltakozónapot, akkor vitatja meg a kormány a nyugdíjreform tervezetét, amely aztán február 17-én kerül a parlament elé. A felmérések szerint a franciák továbbra is támogatják a tiltakozó akciókat, mert úgy érzik, hogy a vesztesei lesznek az új nyugdíjrendszernek.

 

Hír TV