2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Külföld

Ismét százakat ítéltek halálra a tömegperben

683 embert ítéltek halálra Egyiptomban, a tavaly megbuktatott Mohamed Murszi elnök támogatói közül. Az aktivistákat azzal vádolták, hogy tavaly augusztus 14-én erőszakos tüntetésekben vettek részt – aznap Kairóban Murszi mintegy hétszáz híve vesztette életét rendőrök és katonák sortüzében.

Egy egyiptomi rendfenntartó tüzel a Muszlim Testvériség tüntetőire egy tavaly nyári tüntetésen. Az egyik golyó eltalálja a demonstrálót, akit társai visznek ki a tömegből. A biztonsági erők legkevesebb 1400 embert öltek meg utcai harcokban azóta, hogy a hadsereg puccsal megdöntötte a demokratikusan megválasztott iszlámbarát elnök, Mohamed Murszi hatalmát.

Hétfőn mégis a mozgalom mintegy hétszáz tagját ítélték halálra azzal az indokkal, hogy meggyilkoltak egy rendőrt. Egy hónapja további 529 iszlámbarát tüntető esetében született ilyen ítélet – közülük 500 büntetését életfogytiglanra módosították. Emberjogi szervezetek szerint a tanúkat sok esetben meg sem hallgatták, sok embert pedig úgy ítéltek el, hogy állításuk szerint ott sem voltak a tüntetésen. „Istenre esküszöm, hogy nem csinált semmit. Éppen aludt, amikor jött egy rendőr és letartóztatta. Az én fiam egy megbízható, jó modorú ember, aki böjtöl és imádkozik” – mondta az egyik elítélt édesanyja.

Az új egyiptomi kormány további 15 ezer iszlamista tüntetőt tartoztatott le, sokukat megkínzott. Mozgalmukat terrorizmus vádjával betiltotta – annak ellenére, hogy a Muszlim Testvériség mindvégig tagadta, hogy köze lenne a Sínai-félszigeten elkövetett terrorcselekményekhez. A mozgalom vagyonát elkobozták, újságjaikat felszámolták, Számos újságírót bebörtönöztek.

Az új egyiptomi hatalom más ellenzéki erőkkel is leszámol. Egy bíróság hétfőn betiltotta az Április 6. Mozgalmat is, amely 2011-ben kulcsszerepet játszott Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor megbuktatásában. A hatalom emellett korlátozta a gyülekezési jogot is.

Bár a súlyos jogsértések miatt már több emberi jogi csoport is tiltakozott, a nyugati hatalmak eddig nem hoztak komolyabb szankciókat a kormány ellen. Sőt, az Egyesült Államok újabb tíz Apache helikoptert szállít Egyiptomnak – hivatalosan azzal céllal, hogy támogassák az úgynevezett terrorellenes műveleteket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!