2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Ismét sokan próbáltak Nagy-Britanniába jutni a La Manche-csatornán keresztül

Hír TV

2020. május 10., vasárnap 13:05

Ismét több száz migráns próbált Nagy-Britanniába jutni a La Manche-csatornán keresztül. Pénteken 140, szombaton pedig 70 illegális bevándorlót tartóztattak fel a brit partok előtt. Aktivisták szerint a migránsok a koronavírus miatt indulhattak útnak, mert már nem érezték magukat biztonságban franciaországi szállásaikon. Eközben Portugália csaknem hatvan, kísérő nélküli kiskorút fogad be görögországi menekülttáborokból. A gyerekek a következő hetekben érkezhetnek meg a dél európai országba.

 

Portugália csaknem hatvan, kísérő nélküli kiskorút fogad be görögországi menekülttáborokból

Portugália csaknem hatvan, kísérő nélküli kiskorút fogad be görögországi menekülttáborokból - közölte Isabel Santos szocialista párti politikus szombaton.

Az európai parlamenti képviselő az Európa-nap ünneplése alkalmából tartott online konferencián mondott szavait a Lusa hírügynökség idézte. A jelentésből kiderült, hogy a gyerekek a következő hetekben érkezhetnek meg Portugáliába. Pontos időpontot nem jelölt meg a nyilatkozó.

Legkevesebb 5200 kísérő nélküli gyerek él Görögországban, sokan zord körülmények között, az Égei-tengeren lévő menekülttáborokban.

Emberi jogi képviselők szerint a görög hatóságok nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön a túlzsúfoltság ezekben a táborokban. A rossz egészségügyi körülmények, az ívóvíz, valamint a normális higiéniai feltételek hiánya tovább akadályozza a koronavírus terjedésének megállítását.

Portugália már korábban jelezte, hogy kész csatlakozni a mintegy 1600 gyereket elhelyezni szándékozó európai programhoz.

A kezdeményezéshez eddig csatlakozott Németország, Írország, Franciaország és Luxembourg. Az első 12 gyerek már a múlt hónapban megérkezett Luxembourgba, majd ezt követően Németország ötven gyereket fogadott be.

Portugáliában eddig 27 406 igazolt fertőzést regisztráltak, 1126 ember halt meg.

 

Kapcsolódó anyagok:

Bakondi György: Több mint kétszázezer migráns vár útnak indulásra

MTI, Hír TV