2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

Ismét Raúl Castro lett Kuba elnöke

Újraválasztotta Raúl Castrót Kuba elnökévé vasárnap a szigetország parlamentje. A 82 éves politikus ötéves mandátuma lejárta után, 2018-ban már nem vállalja az újabb megbízatást.

„Tisztáznom kell, hogy függetlenül az alkotmányban meghatározott legjobb időponttól, ez lesz az utolsó ciklusom”– közölte Raúl Castro győzelmi beszédében, majd kifejtette: szerinte Kuba egy olyan kivételes pillanathoz érkezett, amikor el kell kezdeni a felelősségvállalás és a hatalom átruházását a fiatalabb generációra.

Sokan arra figyelmeztetnek: nem elég, hogy új embereket nevez meg a hatalom, az új vezetőknek új ötletekkel is rendelkezniük kell. „Mindig jó, ha friss vér kerül a rendszerbe a változás idején, de Kuba jelenlegi helyzetében a lényeg nem az, hogy a fiatalság is szóhoz jut. Úgy kell szóhoz jutnia, hogy új ötletei is vannak. Igazi akaratot a változások elmélyítésére nem látok, pedig az országnak erre van szüksége” – adott hangot aggodalmának Oscar Chepe Espinoza közgazdász.

Ebben a ciklusban a nemzetgyűlés Miguel Diaz-Canelt választotta meg első elnökhelyettessé. A villamosmérnök végzettségű volt felsőoktatási miniszter a kubai politikai életben a legmagasabb rangú politikus, aki közvetlenül nem vett részt az 1959-es kubai forradalomban.

Raúl Castro 2006-ban vette át az irányítást beteg testvérétől, azóta egy sor gazdasági és társadalmi reformot hajtott végre, de az országot továbbra is egy párt irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!