2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Ismét az alsóház elé kerülhet a kétszer már elutasított brexit-megállapodás

MTI

2019. március 28., csütörtök 14:43

A brit kormány tervei szerint pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás.

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője – aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – a következő napok alsóházi napirendjét ismertető csütörtöki parlamenti felszólalásában ugyanakkor nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb szavazás is a brexit-megállapodásról.

Felidézte azonban, hogy a brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken, brit idő szerint 23 óráig – közép-európai idő szerint éjfélig – el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Európai Unióból.

Elfogadott brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit.