2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Iráni küldött: Történt előrelépés a bécsi találkozón, de nem elegendő

Történt előrelépés pénteken az iráni atomalku megmentését célzó többoldalú bécsi találkozón, de nem elegendő ahhoz, hogy meggyőzze Iránt: változtassa meg döntését, hogy egyenként felülvizsgálja a megállapodás atomenergiára vonatkozó korlátozásait - mondta az iráni küldött újságíróknak az egyeztetések után.

  • Iráni küldött: Történt előrelépés a bécsi találkozón, de nem elegendő

A szerződésben részes országok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői pénteken Bécsben találkoztak, hogy megvitassák az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodás megmentésének módjait. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a találkozó több mint három órán át tartott.

"Történt előrelépés, de ez még mindig nem elegendő, és nem felel meg Irán elvárásainak" - mondta Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes újságíróknak az egyeztetések után. "Jelentést fogok tenni Teheránnak, a végső döntést ott fogják meghozni" - tette hozzá.

Fu Cung kínai küldött szerint azonban Irán "érthető és világos" üzenetét küldte annak, hogy tartja magát a nukleáris megállapodáshoz. Hozzátette: a tárgyalásokat követően az Európai Unió bejelentette, hogy elkészült a Teheránnal folytatott kereskedelem fenntartását célzó bonyolult rendszerrel. Részletekkel azonban nem szolgált.

Madzsíd Taht-Raváncsi iráni ENSZ-nagykövet szerint azonban az Instex önmagában nem lesz elegendő a megállapodás megmentéséhez. Az Instex nevű, nem dolláralapú kereskedelmi csatornát az európai országok hozták létre azért, hogy a szankciókat kikerülve üzletelhessenek Iránnal.

A kérdésre, hogy Kína továbbra is vásárol-e iráni kőolajat az amerikai tiltás ellenére, Fu azt válaszolta: Kína arra törekszik, hogy szavatolja energiabiztonságát, és nem fogadja el az Egyesült Államok diktátumát. Elmondta továbbá: a szerződésben részes országok képviselői ígéretet tettek arra, hogy gazdasági előnyöket biztosítanak Iránnak. A kínai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának vezetője szerint az európai országok ígéretet tettek arra is, hogy felszereléssel látják el Iránt az araki nehézvizes reaktor korszerűsítéséhez.

A kínai küldött szerint sikerült előrelépést elérniük Iránnal, különösen az araki projekttel kapcsolatban.

Mihail Uljanov, aki Oroszország állandó képviselője a nemzetközi szervezeteknél, közölte, hogy a találkozón a résztvevők megerősítették elkötelezettségüket az atomalkut tartalmazó megállapodás iránt.

Az Egyesült Államok tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársaság ellen.

Teherán egy évvel később, 2019. május 8-án jelezte, hogy a szerződés többi aláírójának hatvan napja van arra, hogy segítsen kivédeni az amerikai büntetőintézkedések hatásait, és ezzel megmentse az atomalkut.

Az iráni vezetés azt is egyértelművé tette, hogy nem hosszabbítja meg a július 8-án lejáró hatvannapos határidőt, és azzal fenyegetőzött: véget vet az urándúsítás - a megállapodás értelmében 3,67 százalékosra csökkentett - mértékére vonatkozó korlátozásoknak, és folytatja az araki nehézvizes reaktor építését.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!