2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége az atomalkuban rögzített határt

Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt, annak ellenére, hogy a szerződés európai aláírói a vállaltak megtartására figyelmeztették Teheránt - közölte hétfőn két forrás is. Az erről szóló információt később megerősítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

  • Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége az atomalkuban rögzített határt

A Reuters hírügynökség által idézett egyik forrás azt mondta, a korábban közölteknek megfelelően az iráni alacsonyan dúsított uránkészlet meghaladta a 300 kilogrammos mennyiséget.

A Fars félhivatalos iráni hírügynökség pedig egy forrást idézve azt írta, hogy a NAÜ az iráni készletet hétfőn mérte fel.

A NAÜ később megerősítette: Irán dúsított uránkészlete meghaladta azt a mennyiséget, amelyet a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodás engedélyez számára. "Megerősíthetjük, hogy a NAÜ főigazgatója, Amano Jukija tájékoztatta a Kormányzótanácsot: az Ügynökség megerősítette július 1-jén, hogy Irán teljes dúsított uránkészlete meghaladta a megállapodás határát" - tudatta a NAÜ egyik szóvivője egy közleményben.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is bejelentette, hogy Irán átlépte a küszöbértéket, ahogyan arra korábban Irán figyelmeztette a nemzetközi közösséget. "Nagyon világosan megmondtuk, hogy meg fogjuk tenni" - mondta. Kijelentette: Irán a következő lépésként a 3,67 százalékosnál egy kicsivel nagyobb mértékben dúsított uránt fog előállítani.

Pénteken Bécsben az atomalku megmentéséről folytattak megbeszélését Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői. A fórumon Irán azt közölte, hogy az európai országok nagyon kevés kereskedelmi támogatást ajánlottak számára, hogy elálljon az általa előre beharangozott, a készletek meghaladásáról szóló tervétől. Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.

Teherán egy évvel később, 2019. május 8-án jelezte, hogy a szerződés többi aláírójának hatvan napja van arra, hogy segítsen kivédeni az amerikai büntetőintézkedések hatásait, és ezzel megmentse az atomalkut.

Az iráni vezetés azt is egyértelművé tette, hogy nem hosszabbítja meg a július 8-án lejáró hatvannapos határidőt, és azzal fenyegetőzött: véget vet az urándúsítás - a megállapodás értelmében 3,67 százalékosra csökkentett - mértékére vonatkozó korlátozásoknak, és folytatja az araki nehézvizes reaktor építését.

Iráni tisztviselők az elmúlt napokban már jelezték, hogy az ország meg fogja haladni az iráni atomprogram korlátozásáról elfogadott többhatalmi megállapodásban a dúsított uránkészletre szabott mennyiségi korlátot, miután a szerződés megmaradt aláírói nem képesek teljesíteni Teherán követeléseit, hogy védjék meg az Egyesült Államok büntetőintézkedéseitől.

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában. Idén májusban Washington tovább növelte a nyomást Iránra azzal, hogy minden ország számára elrendelte, állítsák le Iránból származó olajimportjukat, a feszültség azóta is növekedett a Perzsa(Arab)-öböl térségében.

Az Egyesült Államok, miután Irán lelőtt egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet, csapaterősítést küldött a Közel-Keletre, továbbá harci gépeket vezényelt a térségbe, amelyek a múlt hónapban percekre voltak attól, hogy légicsapást mérjenek Iránra.

Az iráni külügyminiszter hétfőn az iráni állami televízió élő adásában bejelentette, országa sohasem fog engedni az Egyesült Államok nyomásának. "Amennyiben Washington tárgyalni akar, tiszteletet kell mutatnia. Irán mindig is ellenállt a nyomásgyakorlásnak, és tisztelettel válaszolt, ha tiszteletben tartották" - fogalmazott Zaríf.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!