2023. 02. 06. Hétfő Dorottya, Dóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Külföld

Iránban kivégeztek négy embert, mert a hatóságok szerint együttműködtek Izraellel

Iránban kivégeztek négy embert, mert a hatóságok szerint együttműködtek Izraellel - írta vasárnap a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja.

  • Iránban kivégeztek négy embert, mert a hatóságok szerint együttműködtek Izraellel

Május 22-én a Forradalmi Gárda, Irán ideológiai hadserege bejelentette, hogy letartóztatták "az izraeli hírszerző szolgálatok irányítása alatt működő hálózat" tagjait, anélkül, hogy megadták volna letartóztatásuk helyét. A Forradalmi Gárda közleménye szerint a vádlottak embereket raboltak el, megrongálták a köztulajdont, és hamis beismerő vallomásokat csikartak ki.

Az igazságszolgáltatás szerdán közölte, hogy a legfelsőbb bíróság jogerős döntése értelmében a vádlottakat halálra ítélték, mert együttműködtek a "cionista rendszerrel". A további vád emberrablás volt.

Emberi jogi szervezetek szerint Irán Kína után a világon a legtöbb foglyot kivégző országok közé tartozik.

Irán többször is bejelentette, hogy külföldi országok, köztük Izrael hírszerző szolgálatainak dolgozó ügynököket tartóztat le. Július végén arról számolt be, hogy a Moszadhoz, az izraeli külföldi hírszerző szolgálathoz kapcsolódó "ügynököket" tartóztattak le, akik egy "érzékeny védelmi központ" elleni támadást terveztek, azt állítva, hogy egy betiltott kurd lázadócsoport tagjai voltak.

Az Iráni Iszlám Köztársaság azzal is vádolta Izraelt, hogy titkos, romboló tevékenységet folytat iráni nukleáris létesítmények ellen, és meggyilkolja az iráni kulcsszereplőket, köztük tudósokat.

A két ország évek óta árnyékháborút folytat. Izrael azzal vádolja Iránt, hogy atombombát akar előállítani. Közölte, minden lehetséges eszközt bevet, hogy megakadályozza ebben Teheránt. Izrael tevékenységével egyben ellensúlyozni akarja Irán közel-keleti befolyását.

Október végén Jichák Hercog izraeli elnök azt mondta, hogy megosztotta az Egyesült Államokkal azokat az információkat, amelyek az izraeli hírszerzés szerint iráni drónok használatát mutatják az ukrajnai háborúban.

Ali Hamenei ajatollah, az Iszlám Köztársaság legfőbb vezetője a maga részéről azzal vádolta "esküdt ellenségeit", az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy szítják a Mahsza Amini szeptember 16-i halála által kiváltott iráni tiltakozó mozgalmat.

Iránban országszerte tüntetések folynak azóta, hogy meghalt az a 22 éves iráni kurd nő, aki három nappal azután hunyt el, hogy Teheránban az erkölcsrendészet letartóztatta, mert megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!